Intemperii în Europa

Sute de zboruri au fost anulate în Germania din cauza unei furtuni care a provocat haos în nordul Europei, unde zeci de mii de case au rămas fără electricitate din cauza vânturilor puternice şi cel puţin o persoană a murit, informează DPA.

Furtuna, cunoscută sub numele de „Sabine” în Germania şi de „Ciara” în restul ţărilor, se deplasează spre estul continentului european, după ce a lovit prima dată Marea Britanie.

Oraşul german Munchen a fost puternic afectat de furtună, 420 de zboruri fiind anulate pe aeroportul din acest oraş din sudul Germaniei.

Reprezentanţi ai companiei Lufthansa, care operează numeroase zboruri către şi dinspre Munchen, au indicat că toate cursele continentale ale companiei programate până în ora 13:00 (12.00 GMT) şi cele intercontinentale până la 14:00 vor rămâne la sol.

Între timp, zborurile operate de companie pe aeroportul din Frankfurt au reveni la normal, a completat purtătorul de cuvânt. Cu toate acestea, 190 de zboruri au fost anulate ziua precedentă pe acest aeroport, cel mai mare din Germania, în condiţiile în care mai multe companii aeriene au preferat să ia această măsură preventivă, pe măsură ce furtuna se apropia.

De asemenea, aproximativ 150 de zboruri au fost anulate pe aeroporturile din Dusseldorf şi Koln şi câteva zeci pe cele din Stuttgart şi Hamburg.

Deutsche Bahn, compania feroviară a ţării, a declarat duminică seară că prevede suspendarea circulaţiei trenurilor la nivel naţional din cauza furtunii care a afectat Germania începând de duminică.

În Suedia, un bărbat a murit şi un al doilea este dat dispărut, după ce barca în care se aflau la pescuit s-a răsturnat duminică pe un lac din apropiere de Svenljunga, o localitate din sud-vestul Suediei, din cauza vânturilor extrem de puternice, a declarat poliţia. Eforturile de căutare şi salvare ale persoanei dispărute au fost reluate luni.

În Marea Britanie şi Irlanda circa 10.000 de case au rămas fără electricitate, în timp ce Met Office a avertizat cu privire la riscul de inundaţii în Scoţia şi Anglia.

De asemenea, în Franţa, compania de furnizare a energiei electrice Enedis a precizat că furtuna a lăsat fără curent circa 130.000 de case luni dimineaţa. Mai multe trenuri regionale au fost anulate în nordul Franţei, iar Meteo France a menţinut pentru 32 de departamente alerta portocalie pentru vânturi puternice.

În Polonia, peste 55.000 de gospodării rămăseseră fără electricitate luni dimineaţa, potrivit unui purtător de cuvânt al serviciilor de pompieri citat de agenţia PAP. Până luni la ora 6 dimineaţa, vânturile puternice au dus la peste 1.100 de intervenţii ale pompierilor, în mare parte pentru a îndepărta copacii căzuţi.

În Belgia, furtuna a provocat pagube în toată ţara, dar nu au fost raportate victime.

În capitala Bruxelles, o parte a faţada unei case s-a prăbuşit, în timp ce în oraşul Huy, din sud-estul ţării, o parte a acoperişului unei piscine a fost avariat, a raportat agenţia de ştiri Belga.

În Elveţia, mai multe linii de tren, drumuri montane şi şcoli au fost închise în condiţiile în care vânturile care însoţeau furtuna au atins până la 148 de kilometri pe oră.

Sursa: Agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata