Intervenţie chirurgicală la inimă realizată în premieră în România

Un nou tip de intervenție chirurgicală la inimă numit MitraClip va fi realizată în premieră în România într-un centru medical privat, a anunțat miercuri, într-o conferință de presă, chirurgul cardiolog Dan Deleanu.

Potrivit acestuia, tehnica MitraClip este minim invazivă, utilă în cazul pacienților selecționați în urma investigațiilor și permite reducerea „regurgitării mitrale” cauzată de bolile cardiace ischemice sau non-ischemice, de prolapsul de valvă mitrală, sindromul Marfan sau de reumatismul articular.

Medicul a explicat că această tehnică nouă îmbunătățește funcția cardiacă, scade complicațiile asociate și crește calitatea vieții.

„MitraClip este un cateter ghid și conține la capătul său clipul și permite delivrarea lui la nivelul foițelor valvei mitrale. Clipul are două brațe, fiecare cu o porțiune centrală („gripper”) care prin unire facilitează unirea celor două foițe ale valvei”, a adăugat chirurgul.

El a arătat că medicul intervenționist efectuează mici incizii la nivelul canalului inghinal (la rădăcina coapsei) pentru a vizualiza vena femurală, iar la acest nivel se va introduce o teacă, ulterior pe teacă se va introduce un cateter-ghid până la nivelul atriului drept.

De asemenea, în timpul intervenției, se injectează substanță de contrast și se efectuează angiograme repetate pentru a vizualiza regurgitarea și pentru a verifica locul cateterului.

Un nou cateter va fi introdus pe ghid și va fi fixat în vena pulmonară superioară iar apoi pe ghid va fi introdus în atriul stâng sistemul MitraClip astfel încât „brațele” să fie dispuse perpendicular pe foițe.

Costul unei astfel de intervenții în România este de aproximativ 30.000 de euro. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata