Întregul pachet de măsuri de austeritate nu poate fi suplinit decât de creşterea impozitelor

22

Consilierul prezidenţial Sebastian Lăzăroiu a declarat joi (24 iunie 2010) că întregul pachet al măsurilor de austeritate nu poate fi suplinit decât printr-o creştere a impozitelor.

„E posibil ca o măsură să fie considerată constituţională, alta nu (reducerea salariilor sau a pensiilor, n.r.). Întregul pachet nu poate fi suplinit decât de măsuri alternative de creştere a veniturilor, respectiv creşterea impozitelor. Amintiţi-vă încă o dată care a fost soluţia pe care ne-a propus-o FMI când a venit la început: creşterea până la 24% a TVA, creşterea cotei unice la 20% şi tăierea salariilor în sectorul bugetar cu 20%”, a spus Lăzăroiu.

El a precizat că România are nevoie în continuare de un acord cu FMI. Consilierul prezidenţial a opinat că în cazul în care CCR va sesiza doar chestiuni care vizează forma legii, acestea vor putea fi corectate rapid de către Guvern. Lăzăroiu a adăugat că a urmărit hotărârile CCR în ultimii ani şi că au existat surprize, apreciind în acest sens că deciziile Curţii nu pot fi anticipate.

„Nu cred în precalculele acestea că cinci au fost numiţi de o majoritate, patru de alta. Nu cred că în momentul acesta putem spune cu certitudine că: asta va fi soluţia Curţii. (…) Dacă ar fi atât de simplu, de ce s-ar discuta atât? (…) Dacă ar fi aşa simplu şi ar fi doar un vot politic al unei majorităţi, se termina la ora 2 – 3, era decizia luată”, a spus el.
Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat joi pentru vineri dimineaţă, la ora 9.00, dezbaterile celor două legi privind măsurile de austeritate, pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea în faţa Parlamentului.


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News