Hossu: Susţinem majorarea TVA pentru anumite produse de lux

Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, a declarat marţi, 4 mai, la ieşirea de la discuţiile cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, că, din punctul de vedere al sindicatelor, creşterea taxelor nu este acceptabilă şi că în acest caz este preferabilă introducerea unei taxe diferenţiate a TVA.

Cota diferenţiată a Taxei pe Valoare Adăugată este preferabilă pentru că actualul sistem creează un prejudiciu şi chiar imposibilităţi de consum pentru categoriile defavorizate, fiind inacceptabil să se plătească acelaşi TVA pentru pâine şi pentru obiectele de lux, a spus Bogdan Hossu, care a precizat că FMI urmează să analizeze acest punct de vedere şi să continue discuţiile.

În privinţa disponibilizărilor, preşedintele Cartel Alfa consideră că, dacă acestea trebuie făcute, trebuie să fie precedate de o analiză serioasă, pentru că reducerea cu 0,7 la sută din PIB a fondului de salarii şi cu numai 0,3 la sută a cheltuielilor de administrare reprezintă o anomalie.

Bogdan Hossu a mai cerut FMI să analizeze corectarea Legii salarizării unice precizând că există un blocaj cu Banca Mondială din punct de vedere lingvistic.

Legea de reformare a sistemului de pensii continuă menţinerea unor contradicţii şi duce la mecanisme care sunt solicitate dar nu sunt normale, ca de pildă creşterea vârstei de pensionare într-o ţară în care speranţa de viaţă este mai mică decât în celelalte state membre ale Uniunii Europene.

De asemenea, sistemul de calcul prevăzut în legea pensiilor este inacceptabil în opinia lui Bogdan Hossu şi va duce la pauperizarea în continuare a pensionarilor.

Preşedintele cartel Alfa a mai precizat că atâta timp cât există deficite la Pilonul I de pensii cum ar fi menţinerea pensiilor speciale nu se poate vorbi de transferarea unor cote majorate pe Pilonul II.

Bogdan Hossu consideră că în momentul de faţă nu există o lege universală a pensiilor şi se continuă favorizarea unor categorii de personal care ar fi trebuit să beneficieze de aceleaşi principii ale contibutivităţii.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata