Învăţământul obligatoriu va fi de 12 ani, au decis senatorii din Comisia de învăţământ

Învăţământul obligatoriu va fi de 12 ani, au decis joi, 17 iunie, senatorii din Comisia de învăţământ, la dezbaterea pe legea Educaţiei.

Astfel, un an va fi destinat grupei pregătitoare care va rămâne la grădiniţă, care va cuprinde copiii cu vârsta între cinci – şase ani. Învăţământul primar va fi de patru ani. Noutatea constă în faptul că cei mici vor începe şcoala la vârsta de şase ani şi vor termina învăţământul primar la 10 ani.

Gimnaziul va fi urmat de copiii cu vârste de la 10 la 15 ani şi va fi de cinci ani, iar obligatorii vor fi doi ani de învăţământ profesional sau doi ani de liceu.

În varianta propusă de senatorul UDMR, Bokor Tiberiu, şi adoptată, joi, cu nouă voturi ”pentru” şi două ”împotrivă” de membrii comisiei, liceul va avea o durată de patru ani.

Varianta propusă de Guvern şi adoptată de Camera Deputaţilor prevedea cinci ani de învăţământ primar, cu tot cu clasa pregătitoare, cinci ani de învăţământ gimnazial şi trei ani de învăţământ liceal sau patru ani pentru învăţământ liceal tehnologic.

Senatorul PSD Ioan Mang a propus ca învăţământul primar să fie de cinci ani, gimnaziu de patru ani şi liceul de patru ani sau şcoala profesională de doi ani.

Reprezentanţii MECTS şi-au arătat nemulţumirea faţă de prevederile adoptate de senatorii din Comisia de învăţământ.

„În urma acestui vot unele dintre avantajele trecerii în clasa a IX-a la gimnaziu nu este realizat. În varianta noastră urmăream ca elevul să rămână în comunitatea sa mai mult timp. Votul de astăzi rezolvă unele probleme, dar nu toate aşa cum le rezolva Guvernul în varianta sa”, a spus ministrul Daniel Funeriu.

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului (MECTS) Oana Badea a acuzat faptul că prin acest vot este afectat ciclul de dezvoltare preşcolară a copilului, considerând că este o greşeală din punct de vedere psiho-pedagogic.

„I-am adus sarcini copilului într-o etapă în care copilul ar fi trebuit să se joace. Am introdus o presiune asupra copilului”, a spus secretarul de stat, care şi-a manifestat nemulţumirea şi faţă de faptul că prin începerea la o vârstă foarte fragedă a şcolii copilul va avea de suferit şi din punct de vedere al sănătăţii.

Ea a dat ca exemplu poziţia în timpul cititului sau scrisului, care, consideră secretarul de stat, îi va afecta coloana vertebrală.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata