Investiţie gigant în Africa, de 400 mld. euro: Nemţii vor să importe soarele deşertului în Europa

– Un grup de 12 firme energetice si financiare, printre care Siemens, E.ON, Munich Re, RWE si Deutsche Bank au semnat un memorandum pentru o investie de 400 de miliarde de euro in centrale solare in Africa de Nord si Orientul Mijlociu, unitati care vor asigura 15% din necesarul de energie al Europei pana in anul 2050, relatează Ziarul Financiar citând Reuters.

Initiativa denumita Desertec este cel mai ambitios proiect bazat pe energie solara.

Acordul prevede crearea unui centru de studii, pana la sfarsitul lunii octombrie, in urmatorii trei ani urmand sa fie elaborate planuri de investitii pentru crearea unei retele de centrale solare.

“Este un proiect vizionar din multe perspective”, a declarat ministrul german de Externe, Frank-Walter Steinmeier, citat de Reuters.

“Exista, de asemenea, un imens potential de crestere a cooperarii regionale in toata Africa de nord si intre o serie de state care inca au granitele inchise. Din punct de vedere politic, este un proiect interesant, care speram sa fie apreciat nu numai in nordul Mediteranei, ci si in nordul Africii”, a adaugat ministrul german.

Proiectele ar urma sa se canalizeze si pe energia solara concentrata (o tehnologie care foloseste oglinzi pentru a determina razele solare sa produca aburi, iar turbinele sa produca electricitate) din Sahara, care sa fie livrata pe piata locala si cea europeana.

Oficialii Desertec spera ca Sahara va furniza circa 20 de gigawati – echivalentul a 20 de centrale electrice conventionale – pana in 2020, iar pe viitor sa poata asigura 15% din energia Europei.


Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata