Investitorii cehi văd în România o piaţă de perspectivă, în special în domeniul agricol

Directorul comercial al companiei cehe Chemoproject Nitrogen a.s., Petr Miler, a declarat în cadrul unei dezbateri economice organizate la Praga pe marginea modernizării fabricii de uree a combinatului Azomureș din Târgu Mureș, că societatea este în plină expansiune pe piețe din Europa și că, dintre acestea, România are un potențial foarte ridicat.

‘Compania noastră are ca obiect de activitate ingineria și procurarea de materiale și utilaje pentru fabricile de acid azotic, face consultanță, studii de fezabilitate și proiecte la cheie (adică inginerie, studii și construcții). Desfășurăm activități complexe de inginerie în domeniul fabricilor de acid azotic, azotat de amoniu, fabricilor de uree etc. (…) Avem o strategie de dezvoltare pe zone din Europa, unde să ne ocupăm de modernizarea structurilor deja existente. Încercăm să ne extindem în statele din Balcani, în state ale fostei URSS, precum și în Turcia și România. România are un potențial foarte ridicat (…) România are o industrie bună, întrucât multe fabrici de manufactură merg în România în acest moment. Dacă ne uităm în trecut, în urmă cu 10-15 ani așa era în Cehia, acum multe fabrici se mută în România și ne așteptăm ca această îmbunătățire să se întâmple și în domeniul agriculturii și de aceea considerăm că va fi o piață bună pentru noi, pentru a găsi noi clienți. Fabrica de Uree a Azomureș este primul proiect din România’, a arătat Petr Miler.

Acesta a spus că Chemoproject Nitrogen din Praga lucrează cu programe de proiectare extrem de performante, care permit inclusiv monitorizarea fiecărei secvențe și a fiecărei faze a proiectului și că numai pentru modernizarea fabricii de uree a Azomureș, cu celelalte elemente componente, au fost întocmite 19 proiecte.

‘Suntem o companie cu experiență în domeniu, am făcut până acum 19 proiecte numai pentru fabrica de uree a Azomureș și trei pentru turnurile de granulare. Recent am semnat un contract pentru trei noi fabrici de granulare. Au reușit implementarea unui proiect similar în Rusia, unde am crescut capacitatea de producție la 2000 tone pe zi la una dintre fabrici și la 1400 tone pe zi la o a doua fabrică. La acestea se adaugă noi fabrici de acid azotic în Belarus, Polonia și Ungaria (…) Implementăm proiecte pentru fabrici de uree la Azomureș pentru creșterea capacității de producție de la 900 tone pe zi la 1425 tone pe zi, în Rusia la o companie din Cerepoveț, cu o creștere de producție la 1500 tone pe zi și la Nevinnomissk, la 3500 tone pe zi. Am proiectat îmbunătățirea structurilor existente în Cehia, Germania, Belarus, Rusia și Slovacia, patru sunt finalizate, cel din Slovacia în curs de derulare’, a afirmat directorul comercial al Chemoproject Nitrogen.

Reprezentantul companiei cehe a arătat că în afară de fabrici de uree Chemoproject Nitrogen derulează și alte activități speciale și că una foarte importantă este cea de acid, unde se lucrează mai mult în Uniunea Europeană, însă se încearcă extinderea către alte părți ale lumii, cum ar fi Australia.

Chemoproject Nitrogen a.s. din Praga este proiectantul și executantul noii instalații de uree a combinatului de îngrășăminte chimice Azomureș din Târgu Mureș, cu care a semnat un contract în valoare de 78 de milioane de lei, cu termen de execuție în data de 31 decembrie 2015.

Obiectivele modernizării instalației de uree a Azomureș sunt îndeplinirea cerințelor de mediu prevăzute în autorizația integrată de mediu și documentele BAT (Best Aviable Technology), reducerea emisiilor de amoniac cu circa 50-60%, înlocuirea tehnologiei convenționale cu recirculare totală cu tehnologia bazată pe stripare cu dioxid de carbon, modernizarea sistemului de comandă și control automat al procesului și al opririlor de urgență prin introducerea sistemului DCS (sistem de comandă și control distribuit) și ESD (sistem de oprire de urgență).

În plus, va fi construită o nouă unitate de granulare uree li va fi înlocuită actuala tehnologie de granulare, iar toate aceste modernizări vor duce la o creștere a capacității de producție de la 900 de tone pe zi, la 1425 de tone pe zi.

Instalația de uree a Azomureș este doar o componentă a investiției de peste 200 de milioane de euro pe care combinatul mureșean o are în derulare, pentru modernizarea instalațiilor de producere a amoniacului (două fabrici) o nouă stație de epurare a apelor uzate și reconstrucția turnurilor de granulare aferente secțiilor Azotat de Amoniu și NPK pentru a rezolva problema emisiilor în mediul înconjurător.

Prin investiția de peste 200 milioane de euro, compania urmărește, pe lângă respectarea normelor de protecția mediului, mărirea capacității totale de producție la 1,5 milioane de tone de îngrășăminte anual, de la 1,3 milioane de tone cât produce în prezent. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata