Investitorii imobiliari cer ca TVA să fie plătită retroactiv de cumpărători

Investitorii imobiliari cer ca TVA să fie plătită retroactiv de cumpărători
Românii care au cumpărat case şi terenuri între 2005 şi 2009 ar putea plăti TVA retroactiv. Cel puţin asta propun investitorii imobiliari care le-au vândut proprietăţile pe persoană fizică. Ei ameninţă că, dacă statul va impune plata retroactivă a TVA-ului pe tranzacţiile imobiliare, vor încerca să recupereze banii de la cumpărători. ANAF a anunţat că, atâta timp cât afacerile au avut caracter continuu, TVA-ul trebuie plătit.
Reprezentanţii Asociaţiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale vorbesc de câteva zeci de mii de români care ar putea să plătească în plus 19% din valoarea tranzacţiilor, pe lângă preţul care l-au plătit deja.
„În această situatie în care ANAF joacă murdar avem şi noi pârgii. Vom chema în garanţie cumpărătorul, nu avem nicio vină, nu vrem taxa de la ei”, a spus preşedintele APAF, Garbis Vicenţiu Kehaian.
Nu este foarte clar însă prin ce modalitate legală cumpărătorii ar putea fi obligaţi să plătescă TVA-ul pentru proprietăţile cumpărate. Cert este că investitorii consideră măsura ilegală şi refuză să plătească TVA-ul cerut de stat.
„Contractul de vânzare este un contract cu executare instantanee, deci se execută dintr-o dată, el nu poate avea un caracter continuu. Dacă sunt mai multe contracte de vânzare-cumpărare atunci aş putea să vorbesc de un caracter repetitiv”, a declarat avocatul Laurenţiu Anghel.
ANAF derulează, în prezent, controale fiscale la toţi investitorii imobiliari care între 2006 şi 2008 au vândut case şi terenuri pe persoană fizică. Fiscul afirmă că aceştia ar fi trebuit să plătească TVA, în condiţiile în care au transformat tranzacţiile într-o afacere comercială.

Românii care au cumpărat case şi terenuri între 2005 şi 2009 ar putea plăti TVA retroactiv. Cel puţin asta propun investitorii imobiliari care le-au vândut proprietăţile pe persoană fizică. Ei ameninţă că, dacă statul va impune plata retroactivă a TVA-ului pe tranzacţiile imobiliare, vor încerca să recupereze banii de la cumpărători. ANAF a anunţat că, atâta timp cât afacerile au avut caracter continuu, TVA-ul trebuie plătit.

.

Realitatea.net
Citește și
9 Comentarii
 1. laurentiu69 spune

  Poate pentru cei care au cumparat dupa 24.03.2007…pentru ceilalti…s-a prescris!

 2. mihai florescu spune

  impozitele se prescriu in 5 ani
  si asta doar daca nu ai primit o notificare in acest timp
  daca cu 2 zile inainte de implinirea a 5 ani primesti asa ceva termenul se intrerupe

 3. rata alex. spune

  D-l. presedinte APAF, a uitat ca a incasat si TVA-ul aferent, in contractul de vanzare-cumparare.
  Uita de asemenea ca a intocmit la cumparare un atecontract cu o suma, iar la contractul de vanzare-cumparare apare o suma la 1/2 din suma initiala (de ce oare, findca e filantrop, nu), cand totul se facea pe graba, se semna acte anexe, chitante de plata, etc., etc..
  A uitat ca a executat lucrarile cu PFA sau/si SRL-uri, UNDE ERA TOT EL, si cum era mai bine de ocolit legea.
  Asta-i numai varful aisbergului, dedesubt se afla grosul…

 4. Anonimus spune

  De ce ziaristii nu ii verifica pe cei ca Kehaiyan Garbis Vicentiu (ziarul Gandul 28.01.2010, editie on-line) spune Marinel Oltenasul la nr. 15:
  Cumparatorii acuza constructorul Forest Construct, firma detinuta de medicul Garbis Vicentiu Kehaiyan de frauda
  In cadrul emisiunii de stiri difuzata de Pro TV in data de 22.11.2007, mai multe persoane care au cumparat locuinte intr-un bloc construit de firma Forest Construct S.R.L. sau/si de medicul stomatolog Kehaiyan Garbis Vicentiu ca P.F.A.din Bucuresti, au acuzat faptul ca locuinrele cumparate erau nefinisate, lucrarile de constructie facute de mantuiala, iar imaginile prezentate de Pro TV impreuna cu a celor pagubiti mai mult decat socante.
  Informatii Forest Construct, Ansambluri Rezidentiale construite de Forest Construct si de pe Eco-Civica, Jurnal din iulie 2009
  In cadrul sedintei APM Bucuresti, s-au solicitat acorduri de mediu. Astfel, medicul stomatolog Kehaiyan Garbis Vicentiu isi propunea sa construiasca pe bd. 1 Decembrie 1918 nr. 18 din sectorul 3 un imobil 2S+P+8. DOCUMENTATIA DE URBANISM ESTE EMISA ILEGAL. Proiectul este returnat celor care l-au conceput. SC GOLDEN BLITZ, revine cu o noua incercare de a-si impune construirea unui local in strada Razoare nr. 32 din sectorul 6. Comisia a constatat, in acest caz, FALSUL IN ACTE PUBLICE comis de beneficiarii care ravnesc la materializarea proiectului pe un teren V1A. Decizia o va lua conducerea APM Bucuresti, respectiv noul director Nedelcu (consilier municipal din partea PSD), caruia se pare ca nu ii prea pasa de parerea specialistilor acestui for desemnat de Prefectura Capitalei. Si SC Chimopar SA din bd. Theodor Pallady nr. 50 (sectorul 3) pretinde acord de mediu pe un PUD ilegal, ca si cei din sectorul 2 care solicita un PUD la fel de fraudulos in Dobroesti si are si un proces, pentru un act in nulitate, el cu sotia Valentina fiind parati.
  Dar ce apare la ProTv, Stirile de la ora 19,oo, serialul : EXISTA VIATA DUPA CUTREMUR ? La c-tiile executate de medical de dinti Kehaiyan Garbis, sigur NU !

 5. anonim spune

  Cred ca domnii de la ANAF au terminat cu controalele abuzive pe care le-au inceput impotriva oamenilor si au inceput sa comande articole, sa scrie pe bloguri si sa posteze comentarii la articole. Nu mai aveti cai de aparare si ati inceput cu jocurile murdare? Chiar asa s-a ajuns ca persoanele pe care le platim din banii nostrii sa incerce sa discrediteze anumite persoane doar pentru faptul ca sunt presedintii anumitor asociatii care le stau in cale (aici fiind cazul APAF-ului – dl presedinte Kehaiyan Garbis)? Eu sunt o persoana care am cumparat un apartament nou fara a plati TVA si am urmarit problema pentru ca am inteles ca mi-se poate cere TVA-ul acum pentru acel apartament, lucru care mi-se pare cea mai mare tampenie pe care a putut sa o scoata statul roman.

 6. da spune

  Sunt o persoana care a cumparat un apartament intrunul din blocurile construite de Garbis Kehaiyan in aleea Mostistea si sunt sigur ca toate comentariile sunt puse de Zaharia, psihopatul de la etajul __din cauza cui noi nu avem current in bloc (nu vrea sa puna neoane), probabil deranjat ca Dl Garbis Kehaiyan nu il lasa sa fure impreuna cu administratorul blocului. Nu de putine ori am avut probleme cu acesti domni care vor sa faca legea in aceste blocuri. E adevarat ca blocurile nu au cea mai larga intrare din Bucuresti dar la structura sunt printre cele mai solide. Acesta este si faptul care m-a convins sa cumpar de la el.

 7. anonim spune

  CINE ESTI CUMPARATORULE FARA NUME ? ESTI CUMVA MIHAI, CUMNATELUL DEZVOLTATORULUI ? CEL CE INCHIRIAZA CU ZIUA PRIN AP. GOALE ? SI FOLOSESTI CUVINTE CE TE DEPASESC, TERMENI MEDICALI CE-TI DA SARACUTA TA LIMBA PESTE CAP. SA NU TI-O LUXEZI, CA IPSOS GASESTI PRIN BLOC. CUMNATELUL A INVATA CA CONSTRUCTII SE FAC DIN IPSOS, ASA A FACUT SI PRIN BLOC, CAM 90 %.

 8. violeta spune

  Alo domnul doctor, cine te-am invatat sa iei bani, cu acte, pe ceva ce nu-i al tau, e al PRIMARIEI, respectiv ISU. Ai luat cate 1050 Euro, fara TVA (ca tot ce ai incasat, ai incasat cu TVA de 19 %, am o inregistrare in acest sens si nu 5 %), de ap. ptr adaposturile ALA (vezi ca nu spun adapostul), de la amaratii ce i-ai pacalit cu cocioabe in loc de apartamente de lux de 1700 Euro/mp?
  Ne-ai crezul papagali si face ce vrei cu noi ?

 9. violeta spune

  Dl vicepresedinte de asociatie Zaharia Horia – poate nu ati auzit de acest escroc international. Intr-un bloc nou izolat termic si cu centrala proprie pe apartament la scara noastra se plateste de doua ori mai mult intretinerea decat la scara vecina. Cat o sa mai furi domnule Zaharia banii oamenilor? Te-am vazut distrugand usa garajului si cand ai luat luat ultima pompa din garaj pentru meciul dat cu dl Kehaiyan Garbis. Cat o sa mai suferim noi locatarii ca tu te-ai screlozat?
  Culmea culmilor businessului Romanesc – Dl Zaharia Horia a castigat licitatii care nici macar nu erau publicate. Cateodata erau chiar doi ofertanti. Primaria Jilavele sta sa cada ca si scolile pe care le-a refacut firma Gami Style in judetul Ialomita. Zaharia Horia – cel mai mare infractor in viata.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata