Ioan Oltean nu exclude o nouă remaniere guvernamentală peste câteva luni

Vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a declarat vineri (3 septembrie 2010) la Bistriţa, că există posibilitatea ca Executivul să treacă peste câteva luni printr-o nouă remaniere, având în vedere măsurile anticriză ”nepopulare” şi ”neatractive”.

„Noi suntem şi am fost conştienţi întotdeauna că măsurile de austeritate pe care le-am luat, măsurile de reformare a societăţii pe care le-am luat sunt măsuri care pot să erodeze nu un guvern, ci două, trei, patru guverne. Măsurile pe care le-am luat noi sunt de multe ori de natură să crezi că guvernul poate fi alungat cu pietre, atât sunt de neatractive şi de nepopulare.

De aceea, nu este exclus ca peste câteva luni să mai existe o remaniere şi peste alte luni, altă remaniere, pentru că măsurile de austeritate sunt într-adevăr nepopulare şi neatractive. Poporul acesta nu a fost învăţat din 1990 încoace cu asemenea măsuri dure şi niciun guvern nu a luat aceste măsuri, n-a avut curajul să le ia. Când le-am luat, ne-am asumat acest risc, de a eroda doi, trei, patru miniştri pe un portofoliu”, a afirmat Oltean. Liderul PDL spune că nici mandatul premierului Emil Boc nu este sigur că se va încheia la termen.

„Nu este exclusă această alternativă, noi nu plecăm de la premisa că Emil Boc îşi va încheia mandatul în 2012, dar plecăm de la premisa că, la acest moment, 3 septembrie, Emil Boc trebuie să îşi continue activitatea”, a fost de părere Oltean.
Vicepreşedintele democrat-liberal susţine că nu ar fi fost o problemă ca PDL să treacă un nou guvern prin Parlament, însă consideră că remanierea a fost singura variantă pentru continuarea reformelor.

„Noi avem o majoritate în Parlament. Este, într-adevăr, o majoritate nu foarte solidă, dar există o majoritate. Dacă această majoritate funcţionează şi dacă PDL, prin cele două grupuri, se manifestă unitar, nu ar fi fost o problemă să trecem prin Parlament un nou guvern. Nu acesta a fost în principal argumentul care ne-a determinat să optăm pentru remaniere.

Argumentul principal a fost că acest guvern trebuie să aibă o anumită continuitate, că premierul, în acest moment, trebuie să îşi continue reformele, că premierul nu şi-a epuizat încă toată puterea lui de a genera reformele în România.
Vom aprecia data viitoare, dacă va fi o dată de asemenea factură, ce se va întâmpla, dar în momentul acesta guvernul remaniat este în măsură şi trebuie să îşi continue activitatea”, a mai spus Ioan Oltean.

În opinia lui Oltean, remanierea guvernamentală produsă nu este o sancţiune dată foştilor miniştri, ci reprezintă „o gură de oxigen” pentru Executiv.
„PDL a reuşit să îşi ţină promisiunea de a realiza, în prima parte a lunii septembrie, o remaniere guvernamentală profundă, o remaniere, care, în opinia mea, aduce un plus de vigoare, o gură mare de oxigen în interiorul Guvernului Boc şi o doză mare de speranţă…

Vreau să vă asigur că această remaniere nu a fost una de joacă, nu a fost o simplă dezbatere, ci este o remaniere care vine să răspundă solicitărilor majorităţii membrilor PDL, dorinţelor multora dintre cei ce formează grupurile parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat…
Această remaniere nu a fost văzută ca o sancţiune pentru miniştri. Remanierea nu înseamnă întotdeauna schimbarea miniştrilor care nu au performanţă, remanierea înseamnă de multe ori şi o gură de oxigen dată guvernului sau trecerea unor miniştri pe alte poziţii, unde se pot dovedi mai folositori sau unde se impune cu necesitate prezenţa acestora”, a explicat Oltean.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata