Iohannis: Avem cea mai gravă formă de criză – criza de încredere a cetăţeanului faţă de politician

35

România se confruntă cu cea mai gravă formă de criză – cea de încredere a cetățenilor în politicieni, a declarat marți, 17 noiembrie, președintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„Societatea se schimbă, societatea s-a schimbat, societatea de astăzi are alte așteptări decât societatea de acum 10 ani sau de acum 25 de ani, de imediat de după Revoluție. Se schimbă și așteptările societății față de clasa politică și, dacă diferența între așteptări și realități devine prea mare, intrăm în criză. Mulți au vorbit în aceste zile despre criza în care ne aflăm. Mulți au vorbit despre criză, puțini au definit-o. S-au ținut cuvântări cu diferite ocazii, și astăzi în Parlament. S-a spus că nu am avut o criză guvernamentală, că nu am avut și nu avem o criză parlamentară, că nu avem nici măcar o criză politică și atunci se pune întrebarea legitimă: dar ce fel de criză avem? Avem cea mai gravă formă de criză. Avem o criză de încredere. Avem o criză de încredere a cetățeanului față de politicianul pe care l-a ales să-i reprezinte interesele. Încrederea este bunul cel mai valoros în politică. Se câștigă greu, se pierde foarte ușor”, a spus Iohannis, la ceremonia de depunere a jurământului de către membrii Cabinetului Cioloș.

El a precizat că această criză de încredere a dus la situația de acum — niciun partid nu a venit să propună un politician care să preia funcția de prim-ministru.

„Am vorbit mult cu liderii politici, am vorbit cu oameni din stradă, cu reprezentanții societății civile. Protestatarii mi-au spus că sunt nemulțumiți de clasa politică, vor altă clasă politică. Politicienii mi-au spus că au înțeles așteptările, că au înțeles solicitările, dar politică fără partide politice, așa mi-au spus, nu se poate. Este foarte adevărat. Politică fără partide politice nu se poate, dar într-o democrație nici fără popor nu se poate. Dacă politicienii se îndepărtează de alegători, atunci apare o situație similară cu cea în care am ajuns noi astăzi. Constatăm o înstrăinare din ce în ce mai profundă între alegători, pe de o parte, clasa politică, pe de altă parte. Așa s-a făcut că niciun partid nu a venit să propună un politician care să preia funcția de prim-ministru”, a afirmat șeful statului.

În acest context, a spus Iohannis, s-a ajuns să propună el un independent, în persoana lui Dacian Cioloș, pentru șefia Guvernului.

„Acest Guvern independent politic este o șansă pentru România. Fiindcă, în timp ce acest Guvern independent va guverna, partidele politice vor avea ocazia, timp de un an, să se reconecteze la alegători. Ar fi excepțional dacă partidele politice ar folosi această oportunitate pentru a-și defini programe atractive, pentru a se apropia din nou de alegători și, în acest fel, să avem, după alegerile parlamentare, o clasă politică ce reprezintă fără discuție alegătorii, fără criză și care, cu multă energie, va putea să continue să construiască România prosperă și puternică. Sper ca acest lucru să se întâmple”, a declarat președintele Iohannis. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News