Iohannis: Dezavuăm modul Guvernului de a schimba legea educaţiei; trebuia să existe o dezbatere largă

Președintele PNL, Klaus Iohannis, a declarat luni că Guvernul a stat după colț și a așteptat să plece Parlamentul ca să iasă cu o ordonanță de urgență pentru modificare legii educației, susținând că în cazul în care Avocatul Poporului nu va contesta ordonanța de urgență liberalii vor depune o moțiune simplă.

„Guvernul a stat parcă după colț și a așteptat să plece Parlamentul ca să iasă cu o ordonanță de urgență pentru modificare legii educației. O modificare în aproape 100 de puncte, nu este o modificare urgentă și poate chiar necesară și este o schimbare total a legi. Acest lucru, considerăm noi liberalii nu trebuie făcut așa. Dacă Guvernul ar fi dorit o schimbare a legii educației putea să vină în dezbatere publică, ba chiar mă mir de ce nu a făcut-o, fiindcă avem de-a face cu un Guvern care se numește teleguvernare și se putea explica excepțional de bine acolo tot ce dorește Guvernul și primul-ministru să schimbe în legea educației. Avocatului poporului i s-a solicitat să conteste ordonanța de urgență, în cazul în care nu o va face noi liberalii vom veni cu o moțiune simplă care va fi înaintată Parlamentului în timp util pentru a fi discutată. Este inadmisibil să lăsăm o astfel de modificare nediscutată, nesancționată”, a spus Iohannis, într-o conferință de presă.

Șeful liberalilor a precizat că liberalii dezavuează acest mod de a schimba legea educației și propun o descentralizare a învățământului.

”Pe noi ne îngrijorează, dezavuăm acest mod de a schimba legea educației și atragem atenția că dacă dorim sa avem un sistem educațional performant este nevoie de cel puțin două lucruri — o stabilitate a legislației, o predictibilitate și o finanțare corespunzătoare a sistemului educațional. Noi liberalii credem că așa cum s-a procedat la schimbarea legii învățământului nu trebuia să se procedeze, trebuia să existe o dezbatere largă, trebuiau consultați partenerii în această situație dată. În special universitățile, societatea civilă. Noi liberalii propunem descentralizarea învățământului, depolitizarea învățământului și finanțarea corespunzătoare a sistemului de educație. Fără aceste lucruri nu vom putea avea un sistem educațional performant, pentru asta e nevoie e consens politic, iar acesta se obține prin negociere politică și trecând legea prin Parlament”, a spus Iohannis.

El nu consideră că inspectoratele școlare trebuie descentralizate.

OUG nr. 49/2014 privind modificările și completările la Legea Educației nr. 1/2011 a fost adoptată în ședința de guvern din data de 26 iunie și publicată în Monitorul Oficial al României nr. 486 din data de 30 iunie. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata