Iohannis: Marea problemă a clasei politice româneşti a fost lipsa unei viziuni pe mai multe mandate

Președintele interimar al PNL, Klaus Iohannis, a declarat miercuri, într-o conferință de presă la Târgu Mureș, că el va propune un proiect politic pe două mandate deoarece cea mai mare problemă a clasei politice românești a fost lipsa unui program politic pe mai multe mandate.

‘Cred că cea mai mare problemă a clasei politice românești din momentul de față și din anii trecuți a fost lipsa unui plan, lipsa unei viziuni, lipsa unui program politic pe mai multe mandate.

Eu am propus, în partid, și voi propune mai detaliat la congresul nostru, un proiect politic al PNL pe următorii 10 ani care are ca obiectiv final, central și important transformarea României din ce este acum într-o țară prosperă și puternică, egală cu statele dezvoltate din Uniunea Europeană (…) 10 ani în care președintele, care va fi propus de PNL, va avea un rol decisiv, 10 ani în care PNL guvernează în două mandate consecutive și reușește să pună în practică viziunea liberală asupra guvernării, asupra modului în care se poate dezvolta sustenabil și rapid economia românească.

Această viziune am prezentat-o (la Târgu Mureș, în cadrul reuniunii regionale a PNL n.r.) și această viziune o voi transforma într-un proiect politic și, ulterior, într-un program de guvernare, în programul candidatului pentru Președinție’, a arătat Iohannis.

Liderul interimar al PNL a afirmat că liberalii nu doresc să elaboreze un program separat pentru Președinție și un altul pentru Guvern, ci un program general prin care să fie prezentat modul în care cele două instituții interacționează.

‘Eu vreau să avem un program al nostru, care arată românilor cum vedem noi președintele liberal, cum vedem guvernul liberal, cum vedem interacțiunea dintre președinte și guvern, în așa fel încât să apară efect de sinergie, nu efect de bătaie de joc cum se întâmplă din păcate în ultima vreme. Și atunci cu siguranță vom crea premisele unei dezvoltări economice sustenabile și susținute, care evident că va crea locuri de muncă. Știu că există unii care spun că acela (Iohannis, n.r.) a făcut ceva acolo, într-un orășel, dar în plan național…

Una peste alta, Sibiul este o istorie de succes de aproximativ 15 de ani care arată celor interesați cam ce am făcut. Cred că experiența mea este și suficientă și necesară pentru a face următorul pas. Dacă voi fi eu candidatul pentru Președinția României și voi fi ales, îmi voi pune cu siguranță la dispoziție toate abilitățile pentru a face lucrurile să meargă mai bine. Dacă nu voi fi eu acel candidat, atunci îl voi ajuta pe acela care va fi candidat să facă acest lucru’, a susținut Klaus Iohannis.

Politicianul a subliniat că cel mai important lucru este acela să știi unde vrei să ajungi, lucru esențial pentru a ieși din situația în care se află astăzi România.

‘Dar cred că este bine la început de drum să stai un pic și să te gândești unde vrem să ajungem pe acest drum. Este mai important să știi unde vrei să ajungi, decât să ai la început descriși toți pașii, chit că orice călătorie începe cu un pas, trebuie să știi, dacă vrei să fii credibil, unde te duce. Altfel, ai ceea ce se numește guvernare Ponta, care nu înțelege nimeni unde vrea să ne ducă, nu pricepe nimeni unde se duce economia românească (…)

România în acest moment este o țară cu prea mulți oameni săraci, cu un venit mediu total nesatisfăcător, cu o clasă mijlocie care reprezintă maximum 10% dintre români. Noi credem că trebuie să reprezinte clasa de mijloc cel puțin 50% dintre români, asta înseamnă o România prosperă, o țară prosperă este locuită de oameni prosperi, care pot trăi suficient de bine din ceea ce câștigă din munca lor.

În momentul de față, România este o țară care abia, abia se aude în corul european. Noroc, noroc că avem parteneriatul strategic cu SUA și suntem parte a NATO și în acest fel avem o șansă bună de a rămâne în continuare o țară care este într-o zonă de securitate’, a afirmat liderul PNL.

Iohannis a mai spus că își imaginează o Românie prosperă, o economie puternică, dar și o țară puternică la modul în care este văzută de partenerii externi, ‘o țară care știe ce vrea și poate ceea ce vrea’, iar acest lucru se poate realiza în 10 ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata