Iohannis: Membrii CSAT au decis promovarea Strategiei Naţionale de Apărare către Parlament pentru a fi adoptată

CSAT a hotărât promovarea Strategiei Naționale de Apărare a Țării către Parlament pentru a fi adoptată, a anunțat, marți, 9 iunie, președintele Klaus Iohannis, arătând că una dintre principalele noutăți ale acestui document îl reprezintă conceptul de securitate extinsă.

„Membrii CSAT au decis promovarea Strategiei Naționale de Apărare către Parlament pentru adoptarea acesteia în ședință comună a Camerei Deputaților și Senatului”, a spus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

El a precizat că Strategia Națională de Apărare a Țării se intitulează „O Românie puternică în Europa și în lume”.

„Am gândit această strategie ca pe un document integrator, care oferă o viziune și o direcție în materie de securitate națională. Viziunea mea este a unei Românii puternice în Europa și în lume, asta însemnând pentru mine cel puțin trei lucruri: un stat care își apără cetățenii, oriunde s-ar afla ei, o țară care își apără valorile, interesele, simbolurile, dar și bunurile naționale și resursele naturale, care știe să-și protejeze patrimoniul, domeniile de excelență, care pune prioritate pe educație și pe sănătate și, în al treilea rând, un stat care contribuie la menținerea securității colective alături de partenerii lui și la promovarea democrației și libertății„, a adăugat șeful statului.

El a indicat că acestea presupun continuitate în angajamente și predictibilitate în acțiuni. „Continuitatea și predictibilitatea ne fac o țară credibilă și o resursă de încredere într-o regiune foarte complicată”, a spus Iohannis.

Șeful statului a arătat că Parteneriatul Strategic cu SUA, apartenența la NATO și la UE sunt reafirmate ca piloni ai politicii externe și de securitate.

Una dintre principalele noutăți aduse de această strategie este conceptul de ‘securitate națională extinsă’. Securitatea națională nu este privită doar prin perspectiva apărării, ci prin evaluarea aspectelor care țin de ordine publică, economie, infrastructură, educație, sănătate, mediu, cultură, fiindcă toate acestea au un impact asupra securității naționale”, a spus Iohannis. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata