Iohannis: Nu am de gând să preiau rolul Opoziţiei, partidele trebuie să spună când va veni un alt guvern

Președintele Klaus Iohannis a declarat, luni, că nu are de gând să preia rolul Opoziției, iar momentul în care va veni un alt guvern reprezintă o întrebare care trebuie pusă în Parlament partidelor politice.

„Guvernul nu s-a schimbat în esență, decât în anumite poziții, care s-au eliberat datorită unor proceduri, care nu au pus Guvernul în niciun fel de lumină bună. Mă refer, de exemplu, la fostul ministru de Finanțe, care este cercetat de procurori. Din acest motiv a trebuit să plece și a venit altă persoană în loc.

Nu aștept de la acest guvern să devină mai eficient. Când va veni, însă, alt guvern este o întrebare care trebuie pusă, în esență, partidelor politice și trebuie pusă în Parlament.

Eu nu am de gând să preiau rolul Opoziției. Eu rămân și mă rezum la rolul de președinte. Dacă Opoziția va reuși să adune suficiente voturi pentru a trece o moțiune de cenzură, vom avea alt guvern. Dacă nu va reuși, atunci vom avea alt guvern după alegerile parlamentare din 2016″, a afirmat Iohannis, într-o conferință de presă la Palatul Cotroceni.

Întrebat dacă își mai dorește un guvern al său, șeful statului a răspuns că orice președinte își dorește un astfel de guvern, dar a explicat că aceasta înseamnă un executiv cu care poate să lucreze efectiv „și formal și informal” în toate problemele care privesc statul.

„De exemplu (…) eu mi-aș fi imaginat că un guvern care vrea să lucreze cu mine, înainte să prezinte modificări semnificative la Codul Fiscal vine la mine, mi le prezintă, le discutăm și vedem cum se pot pune în practică. Or, acest lucru nu s-a întâmplat, cum și în alte chestiuni Guvernul a considerat că poate să meargă mai departe fără să se consulte cu președintele”, a spus Iohannis.

În opinia sa, un guvern care are intenția să colaboreze cu președintele îl consultă pe acesta pe subiectele importante.

„Nu doresc să fac treaba Guvernului, cum nici nu doresc (…) să văd de treaba altuia, dar cred că un guvern care dorește să lucreze cu președintele informează sau consultă, de la caz la caz, pe președinte în chestiuni care sunt importante pentru țară”, a susținut Iohannis.

Întrebat ce discută cu premierul, dacă acesta nu îl consultă pe chestiunile importante, șeful statului a declarat că în afară de problemele menționate există totuși lucruri despre care prim-ministru îl informează și pe care cei doi le discută. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata