Iohannis: Raportul MCV arată că activitatea instituţiilor judiciare şi de integritate în combaterea corupţiei a înregistrat o dinamică impresionantă

20

Președintele Klaus Iohannis salută faptul că raportul Comisiei Europene privind Mecanismul de Cooperare și Verificare (MCV) este predominant pozitiv, subliniind că din concluziile acestui document reiese că activitatea principalelor instituții judiciare și de integritate în combaterea corupției a înregistrat o dinamică impresionantă.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, salută faptul ca acest raport este unul predominant pozitiv, care arată că progresele identificate de Comisia Europeană în raportul precedent s-au consolidat semnificativ. Președintele României ia notă de faptul că acest raport este al doilea consecutiv pozitiv, progresele țării noastre în îndeplinirea obiectivelor MCV înscriindu-se pe o linie evident ascendentă”, se arată într-un comunicat al Administrației Prezidențiale.

De asemenea, potrivit sursei citate, Iohannis consideră că prin concluziile raportului se evidențiază faptul că obiectivele majore ale reformei justiției și luptei împotriva corupției sunt, în mare măsură, asumate la nivelul societății românești, iar schimbările intervenite indică semne de sustenabilitate.

„Președintele României salută concluziile raportului care arată că activitatea principalelor instituții judiciare și de integritate în combaterea corupției a înregistrat o dinamică impresionantă și a generat o încredere sporită a publicului în justiție. De asemenea, apreciază constatările făcute de Comisia Europeană cu privire la profesionalismul sporit din sistemul judiciar românesc și cu privire la voința de a proteja independența justiției într-o manieră mai consistentă”, se indică în comunicat.

Președintele Klaus Iohannis ia notă, pe de altă parte, de observațiile critice formulate în raport, printre care cele referitoare la reticența din partea Parlamentului de a aplica decizii finale ale Curții Constituționale, la utilizarea frecventă a ordonanțelor de urgență, la respingerea de către Parlament a unor cereri de ridicare a imunității pentru parlamentari, fără criterii obiective în acest sens, la lipsa unor reguli clare care să asigure aplicarea rapidă a prevederilor constituționale privind suspendarea miniștrilor sub acuzare sau a parlamentarilor care fac obiectul unei decizii negative de integritate sau a unei condamnări de corupție, la expunerea la corupție și conflicte de interese a procedurilor de achiziții publice.

„Domnul președinte Klaus Iohannis notează recomandările Comisiei Europene menite să asigure consolidarea procesului de reformă și consideră că este nevoie de continuarea eforturilor pentru a asigura evoluția ireversibilă a reformelor în domeniul justiției și combaterii corupției, în primul rând în beneficiul societății românești și al cetățenilor români”, arată Administrația Prezidențială.

Sursa citată menționează faptul că garantarea statului de drept, a independenței justiției, precum și sprijinirea luptei împotriva corupției reprezintă priorități majore ale mandatului președintelui Klaus Iohannis.

Comisia Europeană a adoptat miercuri raportul privind progresele înregistrate de România în ultimele 12 luni în (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)


Urmăriți FINANCIARUL.RO și pe Google News