Iohannis: România rămâne ataşată proiectului european

România rămâne ataşată proiectului european, fiind convinsă că UE trebuie să continue, a declarat vineri, 24 iunie, preşedintele Klaus Iohannis.

„Am analizat situaţia creată de votul de la referendumul care s-a ţinut ieri în Marea Britanie şi care, din nefericire, şi noi regretăm acest lucru, s-a soldat cu ceea ce se cunoaşte deja Brexit, adică Marea Britanie va părăsi UE. Noi regretăm acest vot, dar, în acelaşi timp, vreau să spun foarte clar că respectăm acest vot. UE este un proiect foarte valoros, România a fost de la bun început o ţară care a dorit să fie membră în UE, o ţară care a susţinut puternic ideea europeană. Și, în acest context, vreau să spun după aceste consultări foarte clar: România rămâne ataşată proiectului european, România este convinsă că UE trebuie să continue, e un proiect bun şi trebuie să fim parte din el”, a subliniat şeful statului, la finalul unei reuniuni de urgenţă de la Palatul Cotroceni.

România va negocia, în discuţiile din UE privind ieşirea Marii Britanii, în aşa fel încât interesul ţării noastre să fie protejat şi, de asemenea, cu grijă faţă de românii care trăiesc şi lucrează în acest stat, a declarat preşedintele Klaus Iohannis.

„Avem mai multe chestiuni care e bine să fie cunoscute de opinia publică. Una la mână, ieşirea Marii Britanii din UE nu se va produce de azi pe mâine. Este un proces care va dura destul de mult. Specialiştii evaluează undeva la doi ani, timp în care se va negocia. Pot să vă asigur de pe acum — România este parte din această negociere şi România va negocia în aşa fel încât interesul României să fie protejat. Și, foarte important, România va negocia în aşa fel încât să avem grijă de românii noştri care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie, a spus Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii pe care a avut-o pe tema Brexit la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a subliniat că, după ieşirea din UE, „Marea Britanie va rămâne un partener foarte important pentru ţara noastră”, însă nu avea ”statut privilegiat în relaţia cu Uniunea Europeană”.

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că, din informaţiile primite de la premier, impactul Brexit-ului asupra economiei româneşti „nu este mare”, iar din datele oferite de guvernatorul BNR şocul asupra monedei naţionale este „mic şi gestionabil”.

„Prim-ministrul ne-a asigurat că impactul Brexit-ului asupra economiei româneşti nu este mare, nu este motiv de îngrijorare şi acest impact va fi gestionat fără probleme majore. Am solicitat şi primit informaţii de la guvernatorul BNR că impactul asupra monedei naţionale este mic şi gestionabil. Leul nostru nu va avea probleme, ne-a asigurat guvernatorul Băncii Naţionale”, a precizat Iohannis la finalul întâlnirii de urgenţă pe care a avut-o la Cotroceni pe tema Brexit. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata