Iohannis: Vom avea un deficit de peste 4%. Acest lucru a fost comunicat celor din CE

Klaus Iohannis a afirmat că România va avea un deficit care va trece de 4%, din cauza unor articole din bugetul întocmit de „Guvernul eșuat”, care nu au fost „bine gândite”. Președintele a mai spus că Guvernul Orban a informat Comisia Europeană cu privire la problema deficitului.

Întrebat dacă România riscă să intre în procedură de deficit excesiv, Klaus Iohannis a răspuns: „Este evident din datele pe care le are Ministerul Finanțelor faptul că situația este de așa natură că vrem nu vrem vom avea un deficit de peste 4% fiindă sunt capitole întregi din proiectul de buget inițial ale acelui Guvern eșuat nu au fost bine gândite și este inadmisibil și inimaginabil de exemplu să nu fie plătite pensiile sau salariile și atunci este clar că o rectificare de buget se va face va face în sensul creșterii cheltuielilor pentru a acoperii ceea ce este obligatoriu să fie acoperit”

„Aceste lucruri au fost comunicate Comisiei Europene și din informațiile mele a existat acolo o deschidere faorte importantă și chiar o apreciere a modului foarte deschis, pragmatic în care noul Guvern Orban a mers acolo și a explicat care este problema moștenită de la Guvernul eșuat PSD-ist și ce trebuie să facă pentru a intra într-o normalitate. În același fel, Guvernul, din informațiile mele are intenția să facă un priouiect de buget pentru 2020 cu o încadrare mai bună în amrja de deficit. Eu personal voi insista ca bugetul pentru 2020 să fie cât mai aproape de 3% și acest lucru, cu siguranță, va fi posibil”, a conchis președintele Iohannis.

Ministerul Finanțelor Publice a publicat, marți, proiectul Ordonanței de Urgență a Guvernului cu privire la rectificarea bugetului de stat pe anul 2019, care prevede pentru anul în curs un deficit bugetar estimat de 4,3% din Produsul Intern Brut.

De asemenea, potrivit proiectului, veniturile bugetului general consolidat se diminuează, pe sold, cu suma de 18.356,9 milioane lei, din care 10.488,2 milioane lei influențe ale veniturilor din economia internă și 7.868,7 milioane lei influențe din venituri din fonduri externe nerambursabile.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata