Ion Iliescu despre stenogramele Voicu: Înregistrări cum făcea securitatea pe vremuri cu microfoane pe sub masă la restaurant

Fostul preşedinte Ion Iliescu a calificat, luni (22 martie 2010), stenogramele apărute în presă care redau anumite convorbiri ale senatorului social-democrat Cătălin Voicu cu politicieni sau oameni de afaceri ca fiind nişte „înregistrări cum făcea securitatea pe vremuri cu microfoane pe sub masă la restaurant”.

Potrivit preşedintelui de onoare al PSD, termenul de stenogramă folosit în cazul lui Cătălin Voicu este folosit impropriu subliniind că, în cazul Voicu, este vorba de interceptări şi înregistrări făcute după modelul Securităţii. ”Voi folosiţi un cuvânt (stenogramă, n.r.) impropriu.

Astea nu sunt stenograme. Ştiţi ce e o stenogramă? Este un text scris, care se redactează de o ste-no-gra-mă, care înregistrează o convorbire oficială între doi oameni. Astea nu sunt stenograme, sunt nişte interceptări, nişte înregistrări cum făcea Securitatea pe vremuri, când băga microfoane la masă, la restaurant”, le-a spus Iliescu jurnaliştilor, la sediul central al PSD.

Fostul preşedinte susţine că înregistrările în cazul Voicu reprezintă o ”porcărie securistică’ din zilele noastre”, care ar trebui demascată de presă. ”Asta e prima porcărie pe care nimeni nu o semnalează şi datoria voastră (…). De ce se mai practică această porcărie securistică şi în zilele noastre?
Cine o face, cine o comandă, cine o foloseşte?(…) În al doilea rând, eu nu ştiu cum o să se finalizeze treaba asta şi nu ştiu ce valoare juridică au aceste chestiuni care apar. Dar, totul e scandalul mediatizat, ca să lanseze tot felul de diversiuni pe această temă”, a spus Iliescu.

În opinia sa, tot o diversiune a fost şi lansarea ideii că Voicu ar fi fost consilier prezidenţial în timpul mandatului său. ”Erau şase consilieri prezidenţiali cu grad de ministru. Erau vreo 10-12 consilieri de stat. El nu era în această categorie, nu era salariat al Administraţiei Prezidenţiale, ci pe lângă secretariatul CSAT funcţiona un grup de oameni detaşaţi de la instituţiile respective, de la Armată, de la Interne, SRI, SIE, STS şi SPP.

Asta a fost calitatea lui”, a precizat Iliescu. El a spus că nu l-a cunoscut pe Voicu înainte de 2004 şi că afirmaţiile făcute sunt ”diversiuni” folosite pentru a sustrage atenţia de la prblemele reale”. În ceea ce priveşte votul pe care parlamentarii ar trebui să-l dea în cazul solicitării DNA de arestare preventivă a lui Cătălin Voicu, Ion Iliescu a arătat că nu dă sfaturi parlamentarilor.

”Suntem inundaţi de tot felul de asemenea diversiuni, pentru a creea teme care să sustragă atenţia. Presa e ocupată acum de această chestiune: înregistrările sau stenogramele, cum spuneaţi voi. De ce trebuie aşa ceva? În loc Justiţia să cerceteze, să trimită un document ca lumea în Instanţă. Instanţa se pronunţă şi gata – s-a încheiat povestea. Dar e selectivă treaba asta. Nu la toate cazurile se procedează la fel”, a adăugat liderul de onoare al PSD.

În opinia fostului şef al statului, oricine s-ar afla în spatele acestei diversiuni procedează de o manieră incorectă şi nedemocratică. Cu toate acestea, Ion Iliescu spune că, dacă se vor confirma, din interceptări reiese că „Voicu ar fi un palavragiu”. ”Dacă este adevărat ce spune el acolo…, e şi el un palavragiu, cum am mai spus. Spun că e palavragiu din ceea ce rezultă din astea (interceptări, n.r.) El poate să spună ceea ce e real, ce nu.

Văd că şi contestă, spune că sunt deformate, şi e posibil. Ceea ce e înregistrat de o manieră absconsă nu poţi să ştii ce este adevărat, ce nu e adevărat, ce e trunchiat, ce e modificat”, a mai spus Ion Iliescu.
Ion Iliescu a subliniat că nu a avut de-a face cu niciodată cu Cătălin Voicu. ”Nu am avut de-a face cu el niciodată, nu am avut o discuţie cu el. Surpriza a fost pentru mine când am văzut că e propus candidat pentru Parlament la Bacău. Mă rog, cei care-l cunoşteau, probabil, aveau aprecierile lor”, a spus preşedintele de onoare al PSD.

acuzatiidocumenteIon Iliescuoameni de afaceripoliticieniPSD
Comentarii (1)
Adaugă comentariu
  • dan

    multi securisti lucreaza si azi