Ion Iliescu: Legea Lustraţiei ar putea avea efect, poate, pentru Băsescu, să nu mai candideze

Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat marţi (30 martie 2010) că Legea Lustraţiei este, în prezent, un proiect ”de tip ceauşist”, care ar avea efecte ”poate, asupra preşedintelui Traian Băsescu”.

”Legea Lustraţiei, astăzi, este într-adevăr o lege de tip ceauşist. N-are ce să caute în context democratic. Ce valoare mai are ea? (…) Care este efectul Legii Lustraţiei acum? Poate pentru Băsescu, să nu poată să mai candideze”, a spus Iliescu, în cadrul unei mese rotunde pe marginea evenimentelor de la Târgu Mureş, din martie 1990.

Liderul PSD a precizat că preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, ”nu are nici măcar calitatea de revoluţionar”, el ”nefiind pe baricade, aşa cum s-au regăsit mulţi dintre cei care au înfiinţat această Asociaţie”. ”Nimeni nu-i recunoaşte acest drept. Toţi membrii fondatori ai Asociaţiei, practic, s-au cam retras.

Pe acolo a fost şi Dan Iosif, acolo au fost şi Romeo Raicu, Silaghi Popa. Nu ştiu cum (…) a ajuns (Teodor Mărieş – n.r.) preşedinte al Asociaţiei şi, din explicaţia lor, n-are funcţie politică. În conceptul lor, al statutului lor, este un fel de administrator al clădirii în care este Asociaţia. Dar el şi-a arogat dreptul şi calitatea de a vorbi în numele Asociaţiei, de a vorbi în numele revoluţionarilor, el face aceste greve ale foamei.

Şi el merge şi este primit de preşedinta Camerei Deputaţilor (Roberta Anastase – n.r.) pe tema Lustraţiei şi şi-a luat angajamentul că încetează greva foamei dacă Legea va fi votată”, a afirmat Iliescu. Fostul şef al statului a susţinut că Mărieş ar fi ”negociat cu Procuratura generală”, Asociaţia primind copii după dosarele Revoluţiei.
”Care este autoritatea lui, ca să fie cel care să administreze şi să gestioneze documentele Revoluţiei?…

Din păcate, s-au produs asemenea diluţii ale instituţiilor statului care creează fisuri, care pot fi folosite şi de elementele rău-voitoare”, a mai afirmat Iliescu. Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, a declarat, marţi, după o întâlnire cu reprezentanţi ai Societăţii Timişoara şi ai Asociaţiei 21 Decembrie 1989, că s-a stabilit un calendar clar pentru adoptarea Legii Lustraţiei, pe 13 aprilie urmând să fie discutate amendamentele.

”Eu aş spune o întâlnire de lucru, pentru că, dincolo de lucrurile pe care le simţim şi în care credem, totuşi, au trecut 20 de ani de când această lege ar fi trebuit să treacă de Parlament şi, în aceste condiţii, noi am considerat să avem o altă abordare, o abordare pragmatică. Drept urmare, am stabilit ca marţi, 13 aprilie, să ne vedem, cu amendamentele pe masă, să discutăm”, a declarat Roberta Anastase.

Preşedintele Camerei Deputaţilor şi-a exprimat speranţa ca până pe 20 mai legea să fie trecută prin Parlament. ”Va fi o solicitare şi a Grupului parlamentar PD-L, dar şi a altor colegi din Parlament, ca votul să fie deschis”, a precizat Anastase. Preşedintele Asociaţiei 21 Decembrie, Teodor Mărieş, a decis, marţi, să iasă din greva foamei, anunţul fiind făcut după întâlnirea cu preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, pe tema Legii Lustraţiei.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata