Ion Iliescu: PSD a avut cedări în planul principiilor şi al poziţiilor politice şi ideologice

Preşedintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a vorbit vineri (22 ianuarie 2010), la o dezbatere organizată de Institutul Ovidiu Şincai, despre „anumite cedări pe planul principiilor şi al poziţiilor politice şi ideologice ale PSD”, care ar trebui analizate în perspectiva viitorului Congres al partidului.

Ion Iliescu s-a referit mai întâi la cota unică, despre care a spus că este „o măsură eminamente de dreapta” care nu se foloseşte în Uniunea Europeană, promovată de Rusia, Slovacia şi o ţară baltică şi care „nu a făcut decât să adâncească polarizarea socială, a încurajat consumul de lux şi a afectat balanţele comerciale, imediat după aplicare”.

Fostul preşedinte a combătut teoriile liberalilor potrivit cărora social-democraţii sunt nocivi pentru creşterea economică şi nu ştiu să conducă economia sunt false, reamintind că perioadele cele mai echilibrate din ultimii 20 de ani au fost cele ale guvernării Nicolae Văcăroiu şi cea a PSD din perioada 2000-2004. „Cred că Congresul ar trebui să abordeze cu substanţă problemele societăţii româneşti, de pe poziţiile unui partid social-democrat”, a afirmat Iliescu.

În al doilea rând, liderul social-democrat a subliniat că „problema protagoniştilor este o diversiune”. „Toată discuţia se învârte în jurul unor nume. Este importantă, pentru că nu oricine poate fi purtătorul de drapel al unei anumite poziţii. Dar asta trebuie să rezulte dintr-o analiză de fond, a ceea s-a întâmplat până acum, unde ne aflăm, ce urmează să facem şi la proiectarea dată cine poate să realizeze cel mai bine acest lucru”, a afirmat Iliescu.

Preşedintele de onoare al PSD a subliniat că partidul trebuie pună accent ‘pe un colectiv’ şi nu pe ‘individualităţi”. „Nu ne mai aflăm în situaţia în care e nevoie de un individ forţă-de-tracţiune care trage partidul, a fost valabil o vreme, mai e ultimul mohican – Băsescu. Acum trebuie să merge pe o altă gândire, pe crearea unor echipe, care, însumând individualităţi, fiecare cu anumite calităţi, trebuie să realizeze o forţă capabilă de tracţiune, de propulsare a unui partid”, a subliniat el.

Liderul social-democrat a arătat că aceste calităţi „înseamnă capacitate, pregătire, forţă de gândire, autoritate morală dar şi charismă”. „Nu e suficient să fii deştept şi frumos, trebuie să ai ecou la cei care te adresezi”, a spus el.
În al treilea rând, Ion Iliescu a precizat că nu doreşte ca, la Congres, să se inaugureze „o practică a conturării unor fracţiuni şi a unor protagonişti care se confruntă”, astfel ca cel care va avea Moţiunea care să întrunească majoritatea voturilor să ia totul şi să asigure conducerea.

„Mi se pare periculos şi nu sunt adeptul unei asemenea chestiuni”, a subliniat el. Preşedintele de onoare al social-democraţilor a vorbit, apoi, despre faptul că PSD trebuie să apere democraţia. „Noi am manifestat lipsă de consecvenţă în această perioadă. Campania împotriva Constituţiei şi a Parlamentului, exprimată prin referndum, a fost una stranie, iar faptul că exponenţii PSD se laudă că lor le aparţine ideea parlamentului unicameral este o exprimare oportunistă a unor poziţii clar antidemocratice”, a afirmat Iliescu.

Nu în ultimul rând, fostul preşedinte a subliniat necesitatea „deschiderii faţă de intelectualitate, societatea civilă şi crearea unui front larg împotriva tendinţelor clar totalitariste şi antidemocratice din statul român”.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata