Ionuţ Dumitru: Reducerea evaziunii fiscale cu două puncte procentuale ar aduce bugetul României pe excedent

Reducerea evaziunii fiscale cu două punte procentuale, de la 14% din PIB cât este în prezent, ar aduce bugetul României pe excedent, a declarat marţi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, în cadrul unui seminar pe teme de fiscalitate.

‘Două puncte din 14% din PIB nu reprezintă mare lucru. Dar dacă vrem să luăm din evaziunea fiscală şi să aducem la buget, trebuie să reformăm sistemul. Partea de transparentizare a cheltuielilor este obligatorie. Nu o să fac pe nimeni să îmi plătească corect taxele şi impozitele dacă nu se simte pe poziţie de egalitate şi nu este tratat corect din perspectiva relaţiei cu statul’, a explicat Ionuţ Dumitru.

În ceea ce priveşte discuţiile referitoare la creşterea gradului de încasare, Ionuţ Dumitru afirmă că sunt „lungi şi fără rezultate”, acelaşi lucru observându-se şi în cazul reorganizării ANAF.

Preşedintele Consiliului Fiscal a dat exemplul Bulgariei care colectează mai mult ca procent în PIB, cu o cotă de TVA de 20%, faţă de România, cu o cotă de 24%. Și în privinţa gradului de colectare a TVA, Bulgaria stă mult mai bine, cu 85%, faţă de 52% în România.

‘În România încasăm doar jumătate, respectiv 52%. Diferenţa pe care nu o încasăm, de 48%, este cea mai mare din Europa. Bulgaria colectează 85% din TVA care ar trebui încasată’, a mai spus Dumitru. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata