IREX finanţează cu 27 milioane dolari dotarea cu calculatoare a bibliotecilor

64% dintre români nu au folosit niciodata serviciile de Internet in 2008, iar România este pe ultimul loc in Uniunea Europeana la acest capitol, conform unui raport al Comisiei Europene publicat in luna august 2009, se arata intr-un comunicat al organizatiei International Research & Exchanges (IREX) si Biblionet România.

Programul Biblionet, cu o valoare totala de 26,9 milioane de dolari si finantat de Fundatia Bill & Melinda Gates, are scopul sa asigure accesul gratuit la informatie prin introducerea tehnologiei moderne in bibliotecile publice. În primul an de program au fost incluse 12 biblioteci judetene si 235 de biblioteci locale care vor primi calculatoare si software pentru a fi utilizate de public.

Cele 12 biblioteci judetene selectate sa faca parte din program sunt din Bacau, Bihor, Braila, Constanta, Galati, Harghita, Iasi, Maramures, Neamt, Salaj, Suceava, Vâlcea.
,,Într-o epoca in care tehnologia si inovarea sunt elemente cheie pentru dezvoltarea economica a oricarei tari, este esential ca românii sa aiba acces la Internet si calculatoare, pentru a reduce decalajul digital”, a precizat Paul-Andre Baran, director de program IREX – Biblionet România.

În prima faza a programului, au aplicat online 31 de biblioteci judetene si 714 biblioteci locale. În urma unei evaluari preliminare, reprezentantii Fundatiei IREX au efectuat vizite pe teren, iar un comitet de evaluare independent a finalizat selectia. În martie 2010, vor fi anuntate 14 judete noi incluse in acest program.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata