Irina Margareta Nistor: Szobi Cseh iubea toţi oamenii care făceau film, de la tehnicieni la regizori

Criticul de film Irina Margareta Nistor a declarat  că actorul și cascadorul Szobi Cseh, care a murit vineri la vârsta de 71 de ani, „avea o foarte mare pasiune pentru film” și iubea toți oamenii din această industrie, „de la tehnicieni până la regizori”.

„Era un personaj extrem de carismatic, care, pe lângă filme, pe care le iubea, a făcut și foarte multe fapte bune”, a adăugat criticul de film, subliniind faptul că actorul a fondat o școală pentru copiii defavorizați.

„Cred că este unul dintre cele mai bune lucruri pe care le-a făcut”, a adăugat Irina Margareta Nistor, care a ținut să menționeze magnetismul artistului: „Te fura când vorbea”.

Szobi Cseh, unul din cei mai mari cascadori ai României, a murit vineri la vârsta de 71 de ani. Acesta era internat la Institutul Clinic Fundeni.

Prima apariție pe ecran a cascadorului Szobi Cseh a fost în anul 1970, în filmul „Mihai Viteazul — Unirea”, în regia lui Sergiu Nicolaescu. Ca actor a debutat alături de nume celebre ale cinematografiei românești: Violeta Andrei, Marga Barbu, Mircea Basta, Toma Caragiu ș.a., în filmul „August în flăcări” (1973), în regia lui Dan Pița și Alexandru Tatos. Începând din 1965, Szobi Cseh a colaborat la realizarea a peste 120 de filme artistice de lungmetraj sau TV, din care 25 sunt producții străine sau coproducții. Din 1974 a colaborat la realizarea a 38 de filme artistice străine ca regizor sau cascador. A realizat peste 70 de spectacole cu specific de cascadorie-divertisment în țară și străinătate.

La 5 mai 2010, ministrul Culturii și Patrimoniului Național, Hunor Kelemen l-a decorat cu Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, prin decretul semnat de președintele Traian Băsescu în noiembrie 2009. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata