Isărescu a dispus formarea unei comisii în cazul monedei cu Miron Cristea

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a dispus formarea unei comisii care să analizeze şi propună soluţii în cazul monedei aniversare cu patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Miron Cristea.

Ieri am primit o scrisoare din partea Muzeului Holocaustului, semnată de Radu Ioanid, director la Muzeul Holocaustului. Am dispus formarea unei comisii ca să analizeze această situaţie şi Comisia să propună soluţii de rezolvare, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, guvernatorul Mugur Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat că, ‘în mod categoric şi sub nicio formă’, emisiunile numismatice ale BNR nu doresc să rănească sentimentele cuiva, cu atât mai mult să transmită mesaje xenofobe, rasiste sau antisemite, ci, dimpotrivă, urmăresc promovarea valorilor naţionale şi ale democraţiei.

‘Această emisiune este dedicată Bisericii Ortodoxe Române şi nu unui patriarh şi cu atât mai puţin premierului Miron Cristea’, a spus Isărescu.

În acest an, BOR, care a jucat un rol crucial în istoria poporului român, are o dublă aniversare, 125 de ani de la autocefalie şi 85 de ani de la înfiinţarea Patriarhiei Ortodoxe Române. Cu această ocazie, BNR a pus în circulaţie, în scop numismatic, cinci monede din argint dedicate patriarhilor Bisericii Ortodoxe Române.

Moneda care îl prezintă pe Miron Cristea a fost criticată de reprezentanţii Muzeului Holocaustului. Patriarhul Miron Cristea, care a fost şi premier între 1938 şi 1939, este responsabil pentru revizuirea legii cetăţeniei, în urma căreai 225.000 de evrei (37 la sută dintre evreii care trăiau în România) au rămas fără cetăţenia română.

Citește și
3 Comentarii
 1. tibicarom spune

  Oare dl.isarescu a primit si o documentatie de la directorul Radu Ioanid privind cifra de 225000 cetateni ramasi fara pasaport românesc? Din ziarele epocii nici din Monitorul Oficial nu se poate descoperi aceasta cifra, dar poate la muzeul din Washington exista in arhiva? Poate au chiar lista nominala a lor?

 2. tibicarom spune

  Oare dl.Isarescu a primit de la directorul Radu Ioanid
  si documentatia privind cei 225.000 cetateni ramasi fara buletinul populatiei? Din presa epocii si Monitorul Oficial nu se poate identifica aceasta cifra atât de precisa.Desigur s-ar imbogati arhivele noastre daca am primi asemenea documente de la muzeul din Washington,eventual chiar lista nominala a lor?

 3. un IMM spune

  PENTRU A PUTEA IESI DIN RECESIE – DOBINDA DE REFERINTA (bnr) TREBUIE ADUSA LA NIVELUL u.e , ADICA 1% , IAR LEUL TREBUIE SA SCADA PENTRU A STIMULA EXPORTURILE SI SI A INCURAJA INVESTITIILE ! . ori asta , geniul vostru , de carpati de la conducerea BNR nu va face, fiindca este vindut. Trebuia sa stimulati creditarea „capitalului de lucru” pentru economia privata, nu sa mentineti peste 3 milioane de trintori care primesc bani intr-un fel sau altul de la bugetul de stat (include aivci si pe cei care lucreaza pentru companii asa zise private care au afaceri numai cu statul) !

  MASURA ANTICRIZA LA „CEILALTI”(fara un isarescu =geniul din carpati)–
  La data de iunie10.2010 —- Banca Centrală Europeană (BCE) a menţinut, azi, dobânda de politică monetară la nivelul minim record de 1%, a declarat un purtător de cuvânt al instituţiei citat de AFP. Dobânda de refinanţare, care este, teoretic, barometrul creditelor în cele 16 ţări ale zonei euro, staţionează la acest nivel din luna mai 2009. BCE a început să reducă dobânda de politică monetară în luna octombrie 2008, de la 4,25% la nivelul actual de 1%, după ce criza economică a afectat puternic economia zonei euro.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata