Isărescu: Avem câteva mii de cazuri de dare în plată, din care jumătate fără restanţe de plată

Datele pe care Banca Naţională a României le are la dispoziţie arată că, până în prezent, există câteva mii de cazuri de notificări privind darea în plată, din care aproape jumătate au fost depuse de debitori care nu aveau restanţe la plată, a declarat joi, 30 iunie,  guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Avem în prezent câteva mii de cazuri (…) din care aproape jumătate nu aveau restanţe de plată. Aceasta este o problemă extrem de serioasă. Oameni care nu aveau probleme… Am stimulat o răzgândeală şi aceasta este o problemă”, a explicat Isărescu.

El a precizat că datele pe care BNR le are la dispoziţie sunt colectate indirect, de la băncile comerciale, pentru că Legea nu permite băncii centrale să colecteze în mod direct astfel de date, şi s-ar putea să nu reflecte întocmai situaţia, dar problema de fond rămâne, având în vedere că cifra anunţată de iniţiatorii legii a fost mult mai mare, de aproximativ 900.000 de persoane care ar avea probleme cu plata ratelor la bancă.

În acest context, guvernatorul a menţionat că asistăm la o descurajare a creditării, în special pe segmentul de ipotecare, din cauza cadrului legal incert, cu multe lacune.

„Nu putem să evaluăm, cu excepţia acestor informaţii, care vor fi consecinţele (Legii dării în plată—n.r.) asupra creditării în România. (…) Credem că avem o descurajare mai mult decât semnificativă a creditării ipotecare. Și aici avem incertitudini”, a mai spus Isărescu.

Legea privind darea în plată a unor bunuri imobile în vederea stingerii obligaţiilor asumate prin credit a fost publicată în Monitorul Oficial în data de 28 aprilie şi a intrat în vigoare în data de 13 mai. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata