Isărescu: BNR nu poate plăti pensiile şi salariile

Guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a lansat joi, 15 iulie, un mesaj către mediul politic, subliniind că „BNR nu poate plăti pensiile şi salariile din rezerva sa”.

„Banca Naţională nu poate finanţa direct deficitul bugetar. BNR nu poate acoperi cheltuielile administraţiei publice, indiferent dacă acestea sunt curente, de exemplu plata pensiilor şi salariilor sau de capital”, a subliniat guvernatorul.

Acesta a spus că există restricţii clare privind utilizarea rezervei naţionale prin tratatele semnate cu Uniunea Europeană.

„România, pur şi simplu prin tratatul cu UE – şi asta ar trebui să fie ştiută şi de cei care au făcut această propunere -, nu poate folosi rezerva valutară în alte scopuri. Băncile centrale nu pot să finanţeze deficitul public.

Este straniu că propunerile de utilizare a rezervei valutare în alte scopuri au fost făcute chiar de parlamentari. Este nevoie de un minimum de disciplină bugetară. Partidele politice să-şi ia un consilier juridic sau, dacă nu juridic, unul financiar sau măcar unul de aritmetică. Ele trebuie să înţeleagă că nu au de unde să facă bugetele cu cheltuieli mai mari decât veniturile şi de cât se poate împrumuta statul român.

Statul român, dacă nu-şi disciplinează cheltuielile şi discursul public, se va putea împrumuta din ce în ce mai puţin. Nu trebuie să cădem în păcatul să credem că putem spune orice, că este democraţie. Totul se plăteşte în pierdere de credibilitate şi posibilitate de a ne mai împrumuta”, a avertizat Isărescu.

Acesta a explicat că deficitul bugetului de asigurări sociale este de trei miliarde de euro la nivelul unui an, cât toată rezerva de aur a României.

BNR nu poate finanţa acest deficit. Nu ne-ar ajunge suma decât pentru un an să acoperim acest deficit şi apoi ce vom face?”, a arătat guvernatorul BNR.

Mugur Isărescu participă la un seminar cu tema „Rezervele internaţionale ale României – Surse şi Destinaţii”, organizat de Finmedia.

Citește și
1 Comentariu
  1. costel spune

    Sa scoata auru de la subsol si sa-l papam, pe urma om vedea ce va fi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata