Isărescu: BNR şi guvernul nu au renunţat la continuarea demersurilor pentru recuperarea tezaurului

Banca Naţională a României (BNR) şi guvernul, indiferent de orientarea politică, nu au renunţat la continuarea demersurilor pentru recuperarea tezaurului, se arată în discursul guvernatorului băncii centrale, Mugur Isărescu, susţinut la cea de-a XXIV-a ediţie a Simpozionului „Cristian Popişteanu”, şi publicat pe site-ul instituţiei.

„Nici BNR, nici guvernul român, indiferent de orientarea ideologică, nu au renunţat la continuarea demersurilor pentru recuperarea tezaurului Băncii Naţionale a României. Reamintesc doar că de-a lungul celor două decenii interbelice guvernul de la Bucureşti nu a încetat să aducă această problemă pe agenda întâlnirilor bilaterale desfăşurate la Copenhaga, Londra, Varşovia, Geneva etc.”, a spus Isărescu

El a adăugat că, în practica relaţiilor dintre băncile centrale, funcţionează cutuma încrederii reciproce.

„Astfel, în condiţiile grele ale celui de-al Doilea Război Mondial, BNR a primit la rândul său un tezaur în depozit, trei tone de aur aparţinând Băncii Poloniei, aur pe care l-a restituit integral şi necondiţionat la sfârşitul războiului. În acelaşi timp, vă reamintesc că România a permis şi a sprijinit, în septembrie 1939, evacuarea întregului tezaur de aur aparţinând băncii centrale din Polonia — 83,5 tone, precum şi a bunurilor din patrimoniul cultural şi artistic al acestei ţări, în pofida ameninţărilor Germaniei. România a respectat tratatul său de alianţă cu Polonia, plătind, însă, cu viaţa prim-ministrului de la acea dată, Armand Călinescu, asasinat la câteva zile după trecerea tezaurului polonez prin România, la 21 septembrie 1939″, a menţionat guvernatorul BNR.

În plus, şeful BNR a reamintit că se împlineşte un secol de la plecarea tezaurului românesc, iar Banca Naţională a României consideră în continuare că este de datoria sa să întreprindă toate demersurile necesare pentru ca aceste valori să revină acasă. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata