Isărescu: Firmele nu se plâng degeaba de fiscalitate, este enormă

– Majorarea impozitelor şi a contribuţiilor sociale va adânci deficitele, nu le va rezolva.

Soluţia majorării impozitelor şi contribuţiilor pentru creşterea veniturilor bugetare, în condiţiile în care firmele şi populaţia sunt deja foarte împovărate, nu este viabilă şi nu va permite corectarea deficitului statului, a avertizat ieri guvernatorul BNR Mugur Isărescu, scrie Ziarul Financiar.

Într-un discurs mai dur decât obişnuise publicul, Isărescu a criticat deschis clasa politică că a întârziat prea mult cu tăierea cheltuielilor statului după începutul căderii economice din toamna lui 2008 şi în continuare preferă să încerce să facă ajustări prin creşterea veniturilor, adică prin impozite mai mari.

„Nimeni nu doreşte să taie cheltuieli (publice, n. red.), iar situaţia nu se poate rezolva decât prin conflicte. Cum se rezolvă problema – cu o sarcină fiscală la nivelul firmelor? Bâzâie firmele şi nu sunt pe lângă subiect. Toate se plâng de nivelul exagerat al impozitării, fiscalitatea, birocraţia e enormă”, a spus Isărescu la seminarul „România 2010: Constrângerile economico-financiare şi imperativele sociale”, organizat de BNR.

El a subliniat discrepanţa dintre povara fiscală foarte mare în cazul firmelor – pentru 100 de lei venit, impozitele şi contribuţiile totale se ridică la 80 de lei – şi nivelul foarte scăzut al veniturilor colectate la buget, de puţin peste 30% din Produsul Intern Brut.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata