Isărescu: Investiţiile speculative funcţionează după principiul din povestea aceea veche cu hainele împăratului

Dobânzile real negative oferite de bănci la depozite i-ar putea determina pe cei care economisesc să caute alternative pentru plasarea banilor mai avantajoase, însă acestea prezintă riscuri, a declarat miercuri guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, amintind de investițiile în imobiliare dinainte de criză, care au dovedit a avea un mare caracter speculativ.

„Și acum se vorbește de același lucru cu aceste dobânzii scăzute, bătând spre zero. Ecuația este simplă. Dacă omul care pune bani deoparte vrea să fie avantajat cel puțin cu o dobândă mică, dar real pozitivă, acum vede că este penalizat (…) cu dobândă real negativă. Și unde se poate duce cu economisirea? O plasează în ceva care îi dă sentimentul că îi crește valoarea. Dar sentimentul acesta se schimbă. Crește până la un punct și apoi începe să scadă. Care este punctul în orice speculație? Povestea aceea veche cu hainele împăratului…până când unul strigă „împăratul este gol”. După aceea se schimbă percepția”, a explicat Isărescu.

El a vorbit, în acest context, de importanța analizării în detaliu a datelor statistice pentru a se evita situația din perioada de boom imobilar când investițiile în acest domeniu erau cuprinse în investițiile străine directe, nu la categoria investiții speculative.

„Să ne amintim, că nu au trecut nici zece ani de atunci, cum România spunea în 2006, 2007, 2008 „avem investiții străine directe de 15 — 19 miliarde de euro, riscul este mic”, pentru că în bună parte deficitul de cont curent era acoperit de aceste investiții. Mai veneau și băncile străine cu aflux de capital și asta explică paradoxul de până în 2008: aveam creștere de rezerve internaționale, deficitul de cont curent a ajuns la 14% din PIB, dar investițiile străine erau la 16%, 17% din PIB, la care se mai adăuga, cum vă spuneam, finanțarea bancară. Rezervele creșteau, economia duduia până la bubuială și cursul se aprecia. Am trăit cu toții această iluzie a intrărilor de capital”, a spus Mugur Isărescu.

Citeste si:  Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări:Există foarte mult interes din partea investitorilor americani

El a precizat că, la vremea respectivă, încrederea era dată de acest nivel al investițiilor străine directe și de faptul că investițiile la bursă, mai riscante, erau mici, nu erau prea multe investiții de portofoliu, și nici capitaluri speculative.

„Și toate erau adevărate. Și, uitându-ne la datele statistice acum, care era problema? În ISD erau cuprinse inclusiv cumpărările de terenuri (…) dar s-au dovedit a avea mare caracter speculativ. Unii au venit, într-adevăr, să cumpere pământ ca să facă mari plantații agricole, dar puțini”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul BNR a participat, miercuri, la seminarul cu tema” Statistica sectorului extern în contextul noilor standarde metodologice”, în contextul în care, anul acesta vor fi puse în practică două noi standarde statistice: a șasea ediție a manualului privind Balanța de Plăți, care este în curs de implementare la nivel european, și standardele ESA 2010. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata