Isărescu: Rata neperformantelor după metodologia ABE este de 17% în România şi de 22,3% după metodologia românească

Rata creditelor neperformante în România, calculată după metodologia Autorității Bancare Europene (ABE), este de 17%, în timp ce același indicator, calculat după metodologia românească, este de 22,3%, a anunțat, joi, guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu.

„Aplicând metodologia Autorității Bancare Europene, de calcul a ratei creditelor neperformante, rata este de 17%, nu de 22%”, a subliniat Isărescu.

Potrivit acestuia, până în prezent, în România, rata creditelor neperformante se calcula ca raport între creditele neperformante și total credit neguvernamental.

Conform metodologiei Autorității Europene, rata se calculează ca raport între creditele neperformante și total credit (guvernamental și neguvernamental).

Isărescu a explicat că, în România, s-au folosit indicatorii cei mai severi pentru calculul ratei creditelor neperformante, printre altele, pentru a nu se repeta istoria din 1997 — 1998 când creditele neperformante au fost ascunse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata