Isărescu: Sistemul bancar este solid, dar lichiditatea nu este uniform repartizată între bănci

Sistemul bancar românesc este solid din punct de vedere al solvabilității și al lichidității, însă lichiditatea nu este repartizată uniform între băncile românești, astfel că unele dintre ele preferă să se împrumute de la Banca Națională, a declarat marți guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.

„Există în continuare lichiditate suficientă în piață, dar nu este uniform repartizată, este repartizată la câteva bănci. (…) Când am făcut luni turul de piață, am constatat că erau bănci care, având acces limitat la obținerea lichidității în piață, ne-au anunțat că ar prefera să se împrumute de la Banca Națională la licitațiile săptămânale pentru că nu aveau acces în piață”, a explicat Isărescu la briefingul de presă, după ședința Consiliului de Administrație pe probleme de politică monetară.

Isărescu a mai spus, legat de contextul situațiilor din Grecia și Austria, că lichiditatea se poate diminua în condiții de tensiune și neîncredere.

„Ne-am mărit atenția pe Austria și Grecia pentru că sunt țările care au contribuit cu cea mai mare pondere în capitalul investit în sistemul bancar românesc. Situația poate fi prezentată în fel următor: avem bănci românești cu capital străin, iar dependența de ce se întâmplă în cele două țări nu este directă, dar, prin intermediul investitorilor, băncile mamă, influența indirectă poate fi importantă„, a subliniat guvernatorul BNR, adăugând că trebuie ținut cont și de impactul psihologic, dar și de felul în care este percepută dependența de băncile mamă.

Isărescu a încheiat menționând că banca centrală nu numai că urmărește cu mare atenție ce se întâmplă în cele două țări, dar este pregătită „pentru orice fel de scenariu”. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata