Isărescu: Ţinem la o stabilitate a cursului pentru că se transmite cel mai repede în preţuri

Banca Națională a României este preocupată de stabilitatea cursului de schimb pentru că volatilitatea acestuia se transmite cel mai repede în prețuri, cu particularitatea că se transmite foarte puțin atunci când leul se apreciază și aproape dublu când moneda națională se depreciază, a declarat miercuri guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în cadrul conferinței de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflației.

El a precizat că actuala apreciere a leului față de principalele valute este conjuncturală, generată în principal de intrările de capital pe fondul crizei din Ucraina.

„Cursul….se mai poate discuta ce a determinat această apreciere semnificativă de aproape trei procente. Știm că în România, impactul cursului asupra prețurilor se transmite foarte repede, mult mai repede decât dobânda sau alt indicator. Mai avem o particularitate: când cursul se apreciază, impactul în sensul scăderii prețurilor este relativ limitat, când se depreciază, calculat pe seama unor serii statistice, impactul este aproape dublu, impactul aprecierii este la jumătate. Aceasta este și o explicație de ce ținem la o stabilitate a cursului. (…) Mai ales dacă vedem că aprecierea cursului este conjuncturală”, a explicat Isărescu.

Guvernatorul BNR a precizat că o flotare liberă a cursului de schimb nu este potrivită pentru o țară ca România. „Nu e așa ușor cu mișcări mari ale cursului. O apreciere foarte mare poate închide o fabrică și deprecierea ulterioară nu o redeschide imediat”, a mai spus guvernatorul BNR. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata