Iuliu Winkler: E nevoie de o piaţă energetică comună europeană, în pragul unui nou război rece

Eurodeputatul Iuliu Winkler, candidat pe prima poziţie a UDMR pentru alegerile din 25 mai, a declarat luni, într-o conferinţă de presă la Oradea, că este nevoie de constituirea unei politici energetice comune a Uniunii Europene, în contextul actual pe care unii analişti îl apreciază ca un ‘nou război rece’.

‘Subiectul nu este nou, dar reapare în actualitate pentru că există presiunea din partea vecinului nostru de la Est. Chiar din 2011 se discuta de o politică energetică comună, cu deadline ambiţios, 2015. (…) Unii analişti consideră că acest moment s-ar putea să fie începutul unui nou război rece”, a afirmat Winkler.

El a menţionat că măsura în care statele din UE depind energetic de Federaţia Rusă diferă, cam jumătate din statele membre depind în mod hotărâtor de livrările din Rusia, iar republicile baltice, în totalitate, 100%, iar în aceste condiţii „cel mai important instrument de politică economică, politică comercială şi pur şi simplu, de politică” al Rusiei este Gazprom. Ar fi de dorit, a spus Winkler, ca vecinul rus „să nu mai poată continua politica divide et impera, pe care o practică dintotdeauna, ci în loc de câţiva parteneri importanţi, să discute cu o Europă care are o piaţă energetică comună, şi, evident că, atunci condiţiile ar putea fi puse altfel”.

El a apreciat că subiectul pieţei energetice comune va intra foarte repede pe agenda UE, în condiţiile în care piaţa energetică europeană este ‘un mozaic’ de 28 de state şi care suferă şi la capitolul interconectării.

Eurodeputatul Iuliu Winkler a apreciat că în perspectiva votului din 25 mai votanţii europeni ar trebui „să fie cât mai puţin eurosceptici, cât mai puţini naţionalişti” şi să caute acele formaţiuni politice care cred în viitorul UE.

„Noi, UDMR, credem într-o Europă care să meargă către uniunea politică, numită Statele Unite ale Europei, viziunea în care noi credem, aşa cum era preconizată de fondatori, în anii ’50. Cei care şi-au asumat răspunderea să pornească construcţia europeană nu au vrut să facă numai un acord de comerţ liber, doar o piaţă comună, ei au vrut o uniune politică europeană, care să nu mai dea posibilitatea, să nu mai lase popoarele să pună mâna pe arme. Acest lucru se prefigurează acum, când poţi vorbi despre un război rece, despre o încleştare sau spectrul unei conflagraţii adevărate care să înceapă chiar în zilele acestea”, a afirmat Winkler.

Deputatul UDMR a mai menţionat că această uniune politică este viziunea care permite o uniune europeană a regiunilor şi comunităţilor, cu jucători cu drepturi egale, dar care să respecte principiul parteneriatului. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata