Jeffrey Franks: FMI nu impune guvernului câţi bugetari să dea afară

19

Fondul Monetar Internaţional nu impune guvernului român câţi salariaţi din sectorul bugetar să disponibilizeze, a afirmat miercuri (27 ianuarie 2010), şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, într-o conferinţă de presă desfăşurată miercuri la Bucureşti, dedicată prezentării concluziilor misiunii de evaluare.

„FMI a convenit cu guvernul român că este necesar ca ponderea costurilor cu salariile angajaţilor din sistemul de stat să scadă de la nouă la şapte la sută. Acest rezultat se poate obţine fie prin reducerea lefurilor bugetarilor, fie prin disponibilizarea unui număr de salariaţi. Guvernul român a optat pentru o combinaţie între aceste metode. FMI nu impune nici ce metodă să aleagă, nici câţi salariaţi să disponibilizeze”, a precizat Jeffrey Franks.

În baza solicitărilor FMI de a se reduce ponderea cheltuielilor salariale din sectorul public, autorităţile române au decis, printre altele, îngheţarea lefurilor angajaţilor de la stat, în 2010. Şi şeful misiunii Comisiei Europene la Bucureşti, Fabienne Ilzkovitz, a subliniat că, pentru micşorarea deficitului bugetar, este important ca ponderea cheltuielilor salariale în sectorul public să fie redusă.

Misiunea de evaluare a FMI, Băncii Mondiale şi Comisiei Europene a fost prezentă la Bucureşti între 20 şi 27 ianuarie. În conformitate cu rezultatele pozitive ale evaluării, FMI va acorda României tranşele a treia şi a patra din cadrul împrumutului, în valoare de 2,3 miliarde de euro. Împrumutul de la FMI are o valoare totală de 12,95 miliarde de euro şi se acordă în 8 tranşe. Până în prezent, România a încasat primele două tranşe, în valoare de 6,85 miliarde de euro.
În urma evaluării din această lună, Comisia Europeană va acorda României cea de-a doua tranşă a împrumutului, în valoare de un miliard de euro. Prima tranşă acordată României a fost în valoare de 1,5 miliarde de euro.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata