Jeffrey Franks: Nu se pune problema acordării unor sume suplimentare pentru pre-finanţarea proiectelor europene

Confederaţia sindicală Cartel Alfa a solicitat Fondului Monetar Internaţional (FMI) suplimentarea acordului cu România cu 2,5 – 3 miliarde euro pentru pre-finanţarea proiectelor europene, însă FMI susţine că nu se pune problema acordării unor sume suplimentare în acest sens.

 

„Nu este vorba de acordarea unor sume suplimentare ci de utilizarea banilor în cadrului bugetului şi de eliminarea piedicilor în utilizarea eficientă a banilor europeni”, a declarat, luni, şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, după întâlnirea cu liderii confederaţiilor sindicale din România.

Oficialul FMI a spus că principala problemă pentru România este faptul că se confruntă cu un mediu extern dificil, la care se adaugă necesitatea ajustării foarte severe în domeniul fiscal.

Franks a afirmat, însă, că este optimist că economia României se va îmbunătăţi după ce această ajustare va fi realizată.

Vicepreşedintele CNS Cartel Alfa, Petru Dandea, a declarat, luni, că va solicita FMI suplimentarea cu trei miliarde euro a acordului financiar cu România.

Misiunea Fondului Monetar Internaţional
, condusă de Jeffrey Franks, aflată la Bucureşti din 26 iulie, finalizează în prezent negocierile pentru elaborarea Scrisorii de Intenţie.

Misiunea de evaluare va rămâne în Capitală până pe 4 august şi, pe lângă întâlnirile avute până acum cu BNR, cu conducerea unor bănci comerciale, cu mai mulţi miniştrii, printre care cel al Finanţelor Publice, al Sănătăţii, al Muncii şi cel al Transporturilor, cu membrii Consiliului Fiscal, în program vor fi incluse, în mod tradiţional, şi convorbiri cu sindicatele, cu premierul Emil Boc şi cu preşedintele Traian Băsescu.

Încheierea cu succes a evaluării şi aprobarea rezultatelor acesteia de către Board-ul FMI din septembrie, va permite eliberarea celei de-a şasea tranşe, în valoare de circa 900 de milioane de euro, din împrumutul total de 12,9 miliarde de euro acordat României de FMI, concomitent cu cinci miliarde de la UE, un milion de la Banca Mondială şi un milion de euro de la alţi finanţatori internaţionali.

Până în prezent, România a primit aproape 10,7 miliarde de euro de la FMI, 2,5 miliarde de euro de la UE şi 300 de milioane de euro de la Banca Mondială.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata