Joburile sezoniere vor fi de acum legale!

Tinerii studenți sau elevi care sunt în căutarea unui job temporar care să le aducă un venit cinstit, vor lucra de acum în mod legal în restaurante și baruri. Săptămâna viitoare Guvernul a pormis că vor fi discutate aceste lucruri despre regimul zilierilor. Patronii din domenii precum publicitatea, organizarea de evenimente sau cateringul, vor putea să își angajeze în mod legal lucrătorii de sezon. Fiecare angajat va fi trecut într-un registru online, zilnic și vor putea beneficia de aceleași avantaje ca un angajat cu un contract de muncă.

Patronii apreciază foarte mult inițiativa guvernanților, în special pe litoral unde sezonul estival este întotdeauna o bătaie de cap în ceea ce privește personalul.

„Mi-am dorit să am satisfacţia banilor mei în primul rând. Să nu stau toată ziua să mă duc la părinţi. Adică cu toate că stau sub acoperişul lor cum s-ar zice, să am banii mei de cheltuială chiar dacă ei îmi plătesc meditaţiile, drumul la liceu şi altele”, a spus o elevă

Partea dificlă este că angajatorii găsesc destul de greu tineri care să fie dispuși să depună o astfel de muncă, iar faptul că nu exista o lege pentru așa ceva, a îngreunat mai tare criza forței de muncă.

„Cred că săptămâna viitoare se va discuta în Guvern sau în cel mult două săptămâni de acum încolo astfel încât să se şi aplice în economie. Este venită o propunere de la Ministerul Muncii, o propunere pe care am discutat-o şi noi în cadrul Ministerului de Finanţe vizavi de a accepta zilieri în toate sectoarele”, a explicat Eugen Teodorovici, Ministru al Finanțelor

În acest moment doar în domeniul agriculturii sau silviculturii pot fi angajați zilieri. Cele mai noi domenii sunt cateringulm organizarea de evenimente sau publicitatea. Angajatorii așteaptă cu brațele deschise inițiativa Guvernului.

„Cred că orice acţiune menită să încurajeze munca, indiferent de forma de înregistrare, e binevenită, asta în condiţiile în care atât noi cât şi alte companii au început să recruteze forţă de muncă din Nepal, Sri Lanka sau în mod deosebit zonele acestea asiatice”, a declarat un angajator.

La începutul anului, pe litoral, era un deficit de forță de muncă de 5000 de angajați.

Sursa: observator.tv

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata