Jocul dublu al re-evaluarii ipotecilor: Băncile le sufocă pe firme, dar îi protejează pe clienţii retail

– Presate de BNR sa-si faca ordine in ograda si sa cunoasca mai exact ce valoare au apartamentele ipotecate, bancile fac un joc dublu. Daca pe clientii-companii ii sufoca cerandu-le garantii suplimentare si incercand sa-i tina captivi, pe clientii persoane fizice ii protejeaza. Motivul nu tine insa de filantropie, ci de costurile ridicate pe care le-ar presupune evaluarea tuturor ipotecilor din portofoliul retail, arată Dailybusiness.ro.

.
Bancile vor sa evite sa bata din usa-n usa, pentru ca asta le-ar costa cateva sute de milioane de euro. In schimb, acum lucreaza chiar cu asociatia evaluatorilor, ANEVAR, la un ghid de bune practici care sa le permita evaluarea „la pachet”, din birou, a bunurilor ipotecate in ultimii ani pe piata retail, potrivit lui Filip Stoica, presedintele ANEVAR.

In schimb, cand vine vorba de clientii-companii, bancile cantaresc cu o masura diferita si interpreteaza ad-literam recomandarile BNR. Fie ca e vorba de buni sau rau-platnici, ii streseaza cu evaluari si le cer garantii suplimentare pentru a acoperi deprecierea bunurilor imobiliare cu care au garantat in urma cu cativa ani.

Care este motivul tratamentului diferentiat? In cazul clientilor persoane fizice, chiar daca apartamentele si-au pierdut mult din valoare fata de momentul in care au fost ipotecate, bancile stiu ca e foarte greu pentru majoritatea oamenilor sa mai aduca vreo garantie suplimentara. Doua dintre ele, CEC si Alpha Bank, au anuntat deja ca nu au de gand sa le ceara clientilor persoane fizice garantii suplimentare, chiar daca vechile ipoteci nu mai acopera valoarea creditului.

In cazul companiilor, in schimb, contractele se deruleaza pe perioade mult mai scurte, de cativa ani, iar bancile au o expunere mai mare in caz de neplata.

bancievaluarefirmegarantii suplimentareghid de bune practiciipoteca
Comentarii (0)
Adaugă comentariu