Judecătorii au dispus reluarea furnizării gazelor naturale către „Avicola” lui Gigi Becali

¤ „Avicola” SA Iaşi a obţinut în instanţă reluarea furnizării gazelor naturale

¤ Firma controlată de Gigi Becali se află în insolvenţă şi are datorii de aproximativ 50 milioane RON

Vineri, 6 august 2010, Tribunalul Iaşi a admis solicitarea reprezentanţilor societăţii „Avicola” SA Iaşi privind reluare a furnizării gazelor naturale. „E.ON Gaz” sistase prestarea serviciilor către firma controlată de europarlamentarul George Becali, din cauza datoriilor, deşi societatea intrase în procedură de insolvenţă.

Decizia de deschidere a procedurii de insolvenţă la „Avicola” SA Iaşi a fost luată de Tribunalul Iaşi, la data de 27 mai 2010, la solicitarea mai multor creditori, persoane fizice şi juridice. Conform calendarului insolvenţei stabilit de instanţă, cererile de admitere a creanţelor au putut fi depuse până la data de 27 iulie 2010, verificarea creanţelor, întocmirea, afişarea şi comunicarea tabelului preliminar al creanţelor având ca termen limită data de 27 august a.c..

Tabelul preliminar al creanţelor va putea fi contestat până la data de 13 septembrie a.c., contestaţiile urmând a fi soluţionate până la data de 23 septembrie, când va fi afişat şi tabelul definitiv.

„Avicola” Iaşi şi-ar putea plăti datoriile prin vânzarea terenurilor de la Leţcani

Potrivit datelor existente, „Avicola” Iaşi are datorii totale de circa 50 de milioane de RON, respectiv 12 milioane de euro. Însă, numai terenurile din Iaşi ale societăţii valorează cel puţin aproximativ 11 milioane de euro (în zona Leţcani, la marginea Iaşului, „Avicola” SA deţine 36 de hectare de teren, preţul pe metru pătrat în zonă fiind între 30 şi 60 de euro), fără a mai fi luate în calcul activele de pe platforma de la Târgu Frumos, întinse pe aproximativ 50 de hectare, acolo unde funcţionează în prezent societatea.

La finalul primului trimestru al acestui an, societatea „Avicola” SA Iaşi a consemnat afaceri de doar 1.395.395 RON, în condiţiile în care în perioada similară a anului precedent se înregistra o cifră de afaceri de 8.314.442 RON. De asemenea, veniturile din exploatare ale societăţii controlată de europarlamentarul George Becali s-au redus în primele trei luni ale acestui an la 384.654 RON, de la o valoare de 18.099.652 RON în aceeaşi perioadă a anului trecut.

Cheltuielile de exploatare s-au ridicat în trimestrul I a.c. la 3.381.190 RON, faţă de 16.825.380 RON în trimestrul I 2009. Ca atare, “Avicola” SA Iaşi a încheiat primele trei luni ale acestui an cu o pierdere de 2.996.536 RON din activitatea de exploatare, în condiţiile în care în perioada similară a anului trecut se consemna un profit de 1.274.272 RON.

Pierderilor din activitatea de exploatare li s-au adăugat şi cele din activitatea financiară, de 7.584 RON, astfel încât „Avicola” SA Iaşi a încheiat primul trimestru al acestui an cu o pierdere de 3.004.120 RON, reprezentând diferenţa dintre veniturile totale de 384.690 RON şi cheltuielile totale de 3.388.810 RON. În aceeaşi perioadă a anului trecut, societatea ieşeană raporta un profit brut de 741.037 RON.

Societatea „Avicola” SA Iaşi este specializată în creşterea păsărilor pentru carne şi ouă, industrializarea cărnii de pasăre, producerea de nutreţuri combinate, prelucrarea cărnii de pasăre, operaţiuni de achiziţie a cerealelor pentru producerea furajelor.

Controlul asupra societăţii este exercitat de către George Becali, cu 85,0705% din acţiuni, diferenţa titlurilor aflându-se în deţinerea AVAS, cu un pachet reprezentând 9,5716% din capitalul social al unităţii, SIF Moldova are 3,771%, iar restul acţiunilor se află în posesia a diverse persoane fizice şi juridice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata