Judecătorul Bogdan Bărbuţă de la Judecătoria Rădăuţi, reţinut de DNA

Procurorii DNA au dispus duminică, 22 iunie, reținerea a lui Bogdan-Ilarion-Costică Bărbuță, judecător la Judecătoria Rădăuți, pentru săvârșirii mai multor infracțiuni, și va fi prezentat cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Curtea de Apel București.

Bărbuță este acuzat de patru infracțiuni de trafic de influență din care una în formă continuată (2 acte materiale), complicitate la luare de mită și șantaj, 3 infracțiuni de abuz în serviciu cu obținerea de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, dintre care una în formă continuată (69 acte materiale).

Potrivit unui comunicat al DNA postat duminică seara pe site-ul instituției, în intervalul 22 martie — 18 octombrie 2005, inculpatul Bărbuță, a pronunțat, sprijinit de un om de afaceri, un număr de 69 de hotărâri judecătorești, cu încălcarea dispozițiilor legale și atestarea unor fapte neconforme realității. „Prin aceste hotărâri, respectivului om de afaceri i s-a recunoscut dreptul de proprietate asupra unei suprafețe de 41,59 ha, pe care omul de afaceri a înstrăinat-o ulterior, obținând un profit de aproximativ 4 milioane lei. Suprafața respectivă era inițial împărțită în parcele, terenurile fiind supuse regimului de publicitate reală imobiliară, respectiv, regimul de Carte funciară, situație specifică nordului Bucovinei. Având în vedere această situație de fapt, omul de afaceri a întâmpinat greutăți la dobândirea celor 79 parcele (având o suprafață totală de 41,59 ha), al căror drept de proprietate nu putea fi transmis prin vânzare-cumpărare pe cale notarială, întrucât nu se dezbătuse succesiunea și existau mai mulți proprietari în coindiviziune, iar succesorii nu își înscriseseră respectivul drept de proprietate în Cartea funciară”, susțin procurorii.

DNA precizează că, pentru a rezolva situația, omul de afaceri a apelat la judecătorul Bărbuță căruia i-a solicitat, iar acesta din urmă a acceptat să emită, cu încălcarea dispozițiilor legale în vigoare și după un plan bine elaborat de cei doi: 22.03.2005 — un număr de 21 de hotărâri judecătorești; 23.05.2005 — un număr de 25 hotărâri judecătorești; 30.09.2005 — un număr de 12 hotărâri judecătorești; 18.10.2005 — un număr de 11 hotărâri judecătorești.

În 20 iunie 2006, prin sentința civilă nr. 1683, la solicitarea și cu sprijinul omului de afaceri și în baza unui antecontract de vânzare-cumpărare falsificat și cu nerespectarea condițiilor legale (în baza unei cereri de chemare în judecată nesemnată și nedatată, a unei cereri de preschimbare a termenului nesemnată și în lipsa unui extras de Carte funciară), el a admis o acțiune prin care a constatat existența dreptului de proprietate în patrimoniul unei persoane (interpusă omului de afaceri) asupra unui imobil din municipiul Rădăuți, facilitând astfel înscrierea în Cartea funciară a dreptului de proprietate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata