Judeţele Timiş, Arad, Bihor şi Satu Mare intră sub Cod Portocaliu de caniculă

Patru județe din nord-vestul țării, respectiv Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, vor intra marți după-amiază sub Cod Portocaliu de caniculă, iar începând de miercuri după-amiază avertizarea va fi extinsă la un număr de 17 județe din Transilvania și Moldova.

Potrivit Administrației a Națională de Meteorologie /ANM/, marți, 7 iulie, intră în vigoare Codul Galben de caniculă, iar valul de căldură se va intensifica și va cuprinde cea mai mare parte a țării. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în majoritatea regiunilor, cu excepția Bucovinei, zonei litoralului și a celei montane.

De asemenea, în după-amiaza zilei de marți, va fi Cod Portocaliu de caniculă în județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare, unde vor fi temperaturi maxime de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Prognoza ANM relevă, totodată, că miercuri, 8 iulie, vremea va fi caniculară. Sub incidența Codului Galben, temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-38 de grade, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în toată țara.

Tot miercuri, avertizarea Cod Portocaliu se extinde în Banat, Crișana, Maramureș, vestul și nordul Transilvaniei, precum și în cea mai mare parte a Moldovei. În aceste zone, temperaturile maxime se vor situa în jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Directorul ANM, Ion Sandu, a anunțat luni seara că nu este exclusă posibilitatea ca în județele Timiș, Arad, Bihor și Satu Mare să fie emis Cod Roșu de caniculă, pe parcursul zilei de miercuri.

Potrivit meteorologilor, valul de căldură va persista și pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, în regiunile sudice și estice, iar instabilitatea atmosferică se va accentua treptat începând din vestul țării, precizează ANM. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata