Junior Achievement România a dat startul trainingurilor NEETs in Entrepreneurship; 12 tineri au participat la prima sesiune de formare

Primii tineri care nu sunt înscrişi într-o formă de educaţie sau pregătire profesională şi nici nu muncesc (tineri NEETs) au participat la cursurile de formare pentru inserţia acestora pe piaţa muncii organizate de Junior Achievement România în hub-ul de antreprenoriat NEETs in Entrepreneurship, un proiect transnaţional care facilitează inserţia profesională a tinerilor din Bulgaria, Italia, România şi Spania.

Potrivit unui comunicat al Junior Achievement (JA) România, 12 tineri cu vârste cuprinse între 18 şi 29 de ani au participat la prima sesiune de formare în cadrul hub-ului antreprenorial, iar până în 2021 un număr de 400 de tineri vor beneficia gratuit de sesiuni de dezvoltare personală şi de cursuri de antreprenoriat şi orientare profesională.

„La începutul acestei luni, Junior Achievement (JA) România a lansat hub-ul antreprenorial şi a dat startul primei sesiuni din seria cursurilor de formare pentru inserţia tinerilor pe piaţa muncii. 12 tineri din Bucureşti şi Ilfov au participat, timp de o săptămână, la activităţi de dezvoltare personală care să le crească motivaţia şi abilităţile de self-leardeship. Activităţile din cadrul acestei sesiuni reprezintă o adaptare a metodei de lucru norvegiene FROG, dezvoltată de organizaţia Lyk-z & dotre, cu scopul de a le crea tinerilor o mai bună cunoaştere a propriilor aspiraţii, resurse, competenţe şi valori şi, astfel, de a pune bazele formării viitorilor profesionişti şi antreprenori„, se spune în comunicat.

În completarea acestui curs, proiectul prevede activităţi de tip job shadow, traininguri, consultanţă şi oportunităţi de finanţare pentru deschiderea unei afaceri, adresate tinerilor de până la 29 de ani, care nu sunt înscrişi într-o formă de educaţie sau pregătire profesională şi nici nu muncesc. Până în 2021, prin intermediul proiectului, vor fi instruiţi 400 de astfel de tineri şi 1.000 de liceeni din învăţământul vocaţional şi tehnic din România.

„Când am început acest curs, aveam păreri împărţite; aveam impresia că sunt conştient de capacităţile şi valorile mele şi credeam că nu îmi va fi de folos. Cu fiecare exerciţiu, am fost din ce în ce mai captivat şi plăcut surprins de calitatea programului. Am ajuns să creez o legătură cu trainerii şi colegii şi să ne cunoaştem. Am conştientizat că am calităţile necesare pentru a reuşi în ceea ce îmi propun şi am învăţat să nu mă descurajez. Recomand programul tuturor tinerilor! Cu siguranţă se vor redescoperi şi vor învăţa din experienţele altora”, a afirmat unul dintre tinerii care au participat la program.

Proiectul NEETs in Entrepreneurship este finanţat de Islanda, Liechtenstein şi Norvegia prin EEA and Norway Grants Fund for Youth Employment şi este implementat de organizaţiile Junior Achievement din 6 ţări. Până la finalul proiectului, 1.600 de tineri NEET din Bulgaria, Italia, România şi Spania vor beneficia de activităţi de formare pentru dezvoltarea abilităţilor de angajare şi pentru a îşi deschide propria afacere.

Junior Achievement România este o organizaţie non-profit, având ca misiune dezvoltarea în România a programelor internaţionale JA de educaţie antreprenorială, economică, financiară, orientare profesională, sănătate şi viaţă activă şi dezvoltarea abilităţilor pentru viaţă. 40 de ţări din Europa şi 100+ de ţări din toată lumea urmează programele JA. În România, acestea sunt urmate de peste 200.000 de elevi din 1.700 de şcoli publice, prin parteneriatul cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi cu susţinerea financiară a comunităţii de afaceri. În 2019, Junior Achievement celebrează 100 de ani de existenţă în lume.

EEA and Norway Grants reprezintă contribuţia Islandei, Liechtenstein şi a Norvegiei pentru o Europă mai verde, mai competitivă şi incluzivă. Acestea au două obiective majore: reducerea disparităţilor economice şi sociale în Europa şi întărirea relaţiilor bilaterale dintre ţările finanţatoare şi cele 15 ţări membre ale Uniunii Europene din Europa Centrală, Sudică şi Baltică. Cele trei ţări finanţatoare lucrează alături de Uniunea Europeană prin Acordul asupra Spaţiului Economic European (European Economic Area – EEA). Finanţatorii au oferit 3,3 miliarde de euro prin scheme de acordate de granturi consecutive în perioada 1994-2014. Pentru perioada 2014-2021 suma oferită de EEA and Norway Grants este de 2,8 miliarde de euro.

Sursa: agerpres
Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata