Justiţia face din datornicii la bănci faliţi cu acte-n regulă

– O decizie a Curţii Constituţionale menită să ajute datornicii la bănci s-a transfomat într-o bombă cu ceas, odată ajunsă în mâinile judecătorilor. Amânarea repetată afectează clienţii rău-platnici, ale căror datorii cresc din cauza penalităţilor.

.

O decizie menită să vină în sprijinul românilor ajunşi în faza de a fi executaţi silit înrăutăţeşte simţitor situaţia datornicilor.

„Am ajuns în situaţia de-a dreptul penibilă în care clienţi de-ai noştri care nu mai pot plăti ratele, ne predau garanţia imobiliară, însă noi nu o putem executa din cauza deciziilor judecătoreşti de multe ori aberante“, a declarat pentru Cotidianul şeful corpului executorilor bancari al unei bănci de top 3 din România.

Această situaţie s-a născut în urma unei decizii din luna mai a Curţii Constituţionale potrivit căreia băncile şi firmele de leasing nu mai pot declanşa procedura de executare silită decât cu încuviinţarea unei instanţe judecătoreşti.

„Această decizie este bună în teorie pentru că, trebuie să recunoaştem, existau destule abuzuri ale executorilor judecătoreşti.
În practică însă, decizia nu face decât să împovăreze debitorul în contextul în care, pe toată perioada necesară obţinerii deciziilor judecătoreşti, el plăteşte dobânzi penalizatoare, iar judecătorii dau dovadă de incompetenţă în aceste cazuri“, ne-a spus sursa mai sus citată.

Potrivit acesteia, perioada necesară executării unui bun constituit drept garanţie a crescut, în medie, de la câteva zile la trei săptămâni, însă sunt destule cazuri în care băncile au aşteptat o decizie şi două luni.

În actualele condiţii, în care instanţele sunt în grevă şi, mai mult, vor intra în vacanţă judecătorească, perioada creşte până la câteva luni.

„Nu sunt doar dobânzile. În actualele condiţii de criză ne putem gândi serios şi la o scădere simţitoare a preţului bunului scos la vânzare atunci când vorbim de câteva luni de aşteptare“, ne-a mai spus executorul bancar.

Dacă preţul de vânzare al garanţiei nu acoperă datoria clientului către bancă, instituţia de credit are dreptul, potrivit legii, să se îndrepte şi către alte bunuri ale debitorului sau chiar ale eventualilor garanţi.

Altfel spus, dacă preţul locuinţei scade, banca poate executa şi alte proprietăţi ale datornicului, de exemplu un automobil sau chiar altă locuinţă.

Sursa: Cotidianul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata