Kelemen Hunor: „Am o relație bună cu Viktor Orban, poate cel mai talentat om politic din regiune”

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, marți, la o dezbatere cu studenții, că are o relație bună cu premierul Ungariei, Viktor Orban, despre care nu crede că este antieuropean. El spune că șeful Guvernului de la Budapesta nu a influențat niciodată deciziile UDMR.

Kelemen Hunor a spus, marți, răspunzând unei întrebări adresate de un student în cadrul dezbaterii „Studenții, față în față cu liderii politici”, că Viktor Orban este „poate cel mai talentat om politic din această regiune”.

„Noi în 30 de ani am încercat să avem o relație corectă cu toate guvernele care au existat în Ungaria. Eu am o relație personală bună cu Viktor Orban. Nu este dracu, așa cum e desenat permaanent că ar fi și nu este nici dictator. Este un om extrem de talentat, poate cel mai talentat om politic din această regiune, un om care are o vastă cultură, este foarte familiar cu tot ce se întâmplă în Europa și este autoritar. Dar știe ce dorește să facă, știe unde vrea să ajungă. (…) El este într-adevăr un tip controversat, nu este antieuropean, el vede un pic lucrurile diferit. El crede într-o colaborare regională, el crede că pentru țările din această zonă, din fostul bloc comunist trebuie o abordare diferită, un pic nuanțată, că avem o moștenire, cu toții, și românii, și maghiarii, și cehii, și bulgarii, avem o mentalitate diferită față de occident. Noi am avut o presiune uriașă aproape 50 de ani. Mentalitatea nu se schimbă de la o zi la alta. (…) Spune: vrem o altă abordare, vrem o altă discuție, nu vrem să schimbăm dictatul de la Moscova cu un alt dictat. Și din acest punct de vedere, poate că are oarecare dreptate, nu spun că tot ce face este ok”, a spus liderul UDMR.

Kelemen Hunor a mai precizat că premierul Ungariei nu a influența niciodată deciziile UDMR.

„Este un mit, este o legendă urbană în București că Viktor Orban sau Ungaria influențează deciziile UDMR. Nu, în niciun fel, niciodată nu mi-a cerut nimic legat de deciziile noastre interne”, a mai spus Kelemen Hunor la întâlnirea cu studenții.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata