Klaus Iohannis, despre cazul Caracal: Unele instituții publice au avut reacții întârziate

Președintele Klaus Iohannis a declarat că unele instituții publice au avut reacții întârziate în legătură cu cazul de la Caracal sau gesturi „de-a dreptul scandaloase”, ceea ce este un exemplu de „așa nu”.

„Au trecut deja două luni de la tragedia îngrozitoare de la Caracal care a zguduit România. Atunci am convocat imediat Consiliul Suprem de Apărare a Țării, am indicat în mod explicit care sunt măsurile urgente care trebuie luate de Guvern și am cerut, în mod repetat, acțiuni clare. Totodată, am tras repetate semnale de alarmă către toți cei care conduc instituțiile statului că au obligația să își exercite cu maximă responsabilitate misiunea de a proteja cetățenii țării noastre. În condițiile în care oamenii au așteptarea legitimă de a fi apărați, este revoltător modul în care, în ultima săptămână, unele instituții publice au reacționat atât în ceea ce privește ancheta de la Caracal, cât și în ceea ce privește ancheta legată de cumplitul caz din Dâmbovița”, a afirmat Klaus Iohannis, într-o declarație de presă susținută, luni, la Cotroceni.

Șeful statului a adăugat că este extrem de grav cum „potențialii infractori sunt tratați cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate”.

„În ambele cazuri, am văzut reacții întârziate, gesturi publice de-a dreptul scandaloase care denotă lipsa de preocupare pentru victime și pentru familiile victimelor. Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de „așa nu!”. Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate”, a explicat Iohannis.

El a mai spus că PSD va plăti politic pentru felul în care a înțeles să guverneze țara.

„Această situație este generată, în primul rând, trebuie să fie foarte clar, de eșecul guvernării incompetente din ultimii ani, o guvernare care a avut ca prioritate salvarea infractorilor, ignorând efectele asupra oamenilor cinstiți și corecți din țara noastră. Pentru toate aceste greșeli majore, PSD va plăti politic, vă promit acest lucru! Pesediștii vor plăti la vot și vor rămâne în istorie drept guvernarea care a protejat penalii și infractorii, o guvernare catastrofală, o guvernare eșuată”, a completat șeful statului.

Acesta a precizat că soluția naturală ar fi ca Guvernul-dezastru să demisioneze, deoarece și-a pierdut orice fel de legimitate.

„Sigur, acest Guvern incompetent și-a pierdut majoritatea parlamentară si nu știe dacă se mai poate baza pe sprijin în Parlament. Soluția firească ar fi aceea a demisiei unui astfel de Guvern-dezastru, care și-a pierdut orice fel de legitimitate. Dar acest Guvern n-a găsit de cuviință să se retragă nici măcar după referendumul din 26 mai când 6,5 milioane de români i-au spus clar și fără echivoc că duce țara într-o direcție greșită. Deci nu ne putem aștepta la gesturi de responsabilitate din partea PSD”, a sublinat Președintele României.

Președintele Iohannis a mai afirmat că instituțiile nu mai trebuie să fie afectate de lipsa de competență a conducerii acestora.

„În același timp, funcționarea instituțiilor nu trebuie să mai fie afectată de lipsa de competență a celor care le conduc în prezent. Am ajuns în această situație pentru că pesediștii au înlocuit profesioniștii cu incompetenți și tot felul de neaveniți în poziții de decizie. Instituții fundamentale ale statului au grave probleme de credibilitate din cauza politizării excesive. Eu vreau să transmit românilor că statul are în rândurile sale nenumărați profesioniști și oameni dedicați misiunii lor publice. Iar procesul de reconstrucție a statului trebuie să înceapă, obligatoriu, cu repunerea pe baze corecte a administrației și aceasta nu poate fi făcută decât de un nou guvern, care să își asume în mod clar o astfel de prioritate. Abia aștept să treacă moțiunea!”, a conchis Iohannis.

În acest context, șeful statului a solicitat demisia lui Felix Bănilă din funcția de procuror-șef al DIICOT. La domiciliul familiei Melencu au fost vineri jandarmii pentru a pune în executare mandatul DIICOT de aducere a mamei Luizei pentru prelevarea probelor biologice. Aceasta a leșinat în timp ce se certa cu jandarmii și a fost nevoie de intervenția unei ambulanțe.

Ulterior, Felix Bănilă a declarat, pentru MEDIAFAX, că jandarmii prezenți la casa familiei Melencu au încercat să poarte un dialog civilizat pentru a pune în aplicare mandatul de aducere.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata