Klaus Iohannis: Germania se situează pe primul loc în topul partenerilor noștri comerciali

Președintele Klaus Iohannis a declarat, în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Unității Germane, că Germania se află pe primul loc în topul partenerilor comerciali ai României, cu investiții de 10 miliarde de euro în economia românească.

„În ultimii ani, relațiile politice dintre cele două țări s-au dezvoltat semnificativ, prin contacte frecvente și substanțiale la nivel prezidențial, guvernamental și parlamentar, dar și regional și local, astfel încât să putem vorbi astăzi de o relație cu adevărat specială cu Germania, cu caracter strategic. Dar dincolo de acțiunea politicienilor, contribuția determinantă la excelența relației bilaterale actuale au adus-o cetățenii celor două țări. Astfel, această relație are la bază o importantă componentă economică: Germania se situează pe primul loc în topul partenerilor noștri comerciali, fiind totodată în top trei investitori în România. După cum am mai spus, investițiile germane în economia noastră, de peste 10 miliarde de euro, demonstrează angajamentul pe termen lung pe care companiile germane l-au asumat, devenind partenerii noștri de încredere”, a spus Klaus Iohannis.

Klaus Iohannis a mulțumit Germaniei pentru susținerea acordată consolidării statului de drept în România. Președintele a declarat că referendumul din 26 mai este dovada că societatea „rezonează” cu maturitate față de acest obiectiv.

„Nu în ultimul rând, doresc să mulțumesc Germaniei pentru susținerea principială pe care a manifestat-o constant pentru eforturile ferme și consecvente pe care le-am depus în ultimii ani, inclusiv în ultima perioadă, pentru apărarea și consolidarea statului de drept în România. Societatea românească rezonează profund și cu maturitate față de acest obiectiv, iar succesul covârșitor al referendumului privind justiția, pe care l-am convocat, și câștigat, pe 26 mai, împreună cu aproape 6,5 milioane de români, a dovedit-o cu prisosință”, a declarat, miercuri, Klaus Iohannis, la un eveniment organizat cu prilejul Zilei Unității Germane și împlinirii a 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului.

Totodată, președintele a afirmat că, în planul formării profesionale, cele două țări colaborează prin preluarea modelului dual german, „cu efecte benefice asupra tinerei generații și asupra pieței muncii din România”.

„Prietenia dintre țările noastre este clădită însă și pe dialogul nostru constant și consistent care are în centrul său minoritatea germană din România și comunitatea de români din Germania. Germanii din România sunt parte integrantă a istoriei și identității țării noastre, reprezentând și un liant deosebit al relației bilaterale. Am avut plăcerea să reconfirm acest lucru cu prilejul întâlnirii cu semnificație simbolică pe care am avut-o, împreună cu doamna Cancelar Merkel, în luna mai, în marja Summitului de la Sibiu, cu reprezentanții comunității germane din România. La rândul lor, numeroșii cetățeni români stabiliți în Germania contribuie amplu la dezvoltarea relațiilor strânse dintre țările noastre, inclusiv în plan economic, fiind una dintre comunitățile cel mai bine integrate pe piața germană a forței de muncă”, a mai spus acesta.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata