Korodi: România are la dispoziţie 30 de milioane de euro nerambursabili pentru derularea a trei programe de protecţie a mediului

Trei programe de protecţie a mediului vor fi derulate în România prin intermediul unui grant în valoare de 30 de milioane de euro obţinut prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European /SEE/, provenit de la trei state donatoare, respectiv Islanda, Norvegia şi Liechtenstein, a anunţat, joi, ministrul Mediului şi Schimbărilor Climatice, Attila Korodi, în conferinţa de lansare a proiectelor.

„Vorbim despre fonduri importante în domeniul-cheie cum este protecţia mediului. Trebuie reduse disparităţile economice dintre ţara noastră şi celelalte state europene. Cele trei programe lansate azi, în valoare de peste 30 de milioane de euro granturi, au ca scop protejarea biodiversităţii, reducerea substanţelor periculoase şi adaptarea la schimbările climatice. Aceste programe vor aduce un nou suflu în întregul sector de protecţie a mediului din România, fie că vorbim de instituţiile publice, fie că vorbim despre organizaţiile neguvernamentale. Astfel de programe de finanţare externă, cum sunt cele prin Mecanismul Financiar al SEE, reprezintă o ocazie de revigorare a sectorului de protecţie a mediului din România’, a afirmat Korodi.

Lista programelor lansate, joi, cuprinde RO02 „Biodiversitate şi servicii ale ecosistemelor’, RO04 ”Reducerea substanţelor periculoase’ şi RO07 ”Adaptare la Schimbări Climatice’, cu finanţare prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European.

Bugetul total al celor trei proiecte, în care intră şi alocarea bugetară, se ridică la aproximativ 35,3 milioane de euro, din care 30 de milioane de euro reprezintă granturile nerambursabile.

Astfel, primul proiect beneficiază de o alocare totală de aproape 17,65 milioane de euro, din care 15 milioane de euro reprezintă valoarea maximă a grantului, iar data-limită a programului este 30 aprilie 2016.

Pentru segmentul substanţelor periculoase sunt puse la dispoziţie 11,76 milioane de euro, cuantumul maxim al grantului fiind de 10 milioane de euro, cu perioadă de finalizare — anul 2016. Totodată, în cazul proiectelor dedicate adaptării la schimbările climatice, suma alocată numai din granturi se ridică la cinci milioane de euro pentru următorii doi ani.

Programele sunt derulate de Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice /MMSC/, în calitate de Operator de Program, şi au ca scop stoparea pierderii biodiversităţii, prevenirea accidentelor şi a efectelor adverse asupra mediului cauzate de deşeurile periculoase şi chimice, precum şi reducerea vulnerabilităţii oamenilor şi a ecosistemului în faţa schimbărilor climatice.

Spaţiul Economic European /SEE/ a fost creat în anul 1994, ca zonă de Liber Schimb între Comunitatea Europeană /CE/ şi Asociaţia Europeană a Liberului Schimb /AELS/.

SEE reuneşte statele membre ale Uniunii Europene şi trei dintre statele AELS (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), într-o piaţă internă bazată pe libera circulaţie a mărfurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor.

La data de 28 iulie 2010, a fost semnat Acordul între Uniunea Europeană şi statele donatoare (Norvegia, Islanda şi Liechtenstein), pentru Mecanismul Financiar SEE 2009-2014 cu privire la asistenţa nerambursabilă acordată de acesta în perioada 2009-2014.

Prin acest mecanism, România urmează să beneficieze de o asistenţă financiară totală de 190,75 milioane de euro.

Mecanismul Financiar SEE 2009 — 2014 îşi propune să contribuie la reducerea discrepanţelor economice şi sociale din Spaţiul Economic European şi la consolidarea relaţiilor de cooperare între statele donatoare şi statele beneficiare prin intermediul sectoarelor prioritare propuse. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata