Kovesi cere sesizarea Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi arestării preventive a lui Sebastian Ghiţă

Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Laura Codruţa Kovesi, a cerut miercuri, 23 martie, sesizarea Camerei Deputaţilor pentru încuviinţarea reţinerii şi a arestării preventive a lui Sebastian Ghiţă, anchetat într-un nou dosar.

 Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul DNA, Ghiţă este acuzat de dare de mită (2 infracţiuni), folosire de informaţii care nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (2 infracţiuni), şantaj, cumpărare de influenţă şi conducerea unui vehicul fără permis.

Conform ordonanţei prin care s-a dispus efectuarea urmăririi penale faţă de deputat, în perioada 2013 — 2014, în timp ce pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Ploieşti se afla în curs de urmărire penală o cauză complexă în care se efectuau cercetări cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de evaziune fiscală şi spălare de bani, mai multe persoane vizate au obţinut informaţii confidenţiale pe mai multe căi, printre cei implicaţi în furnizarea ilegală de informaţii nedestinate publicităţii fiind şi Sebastian Ghiţă.

Astfel, informaţiile respective priveau obiectul cercetărilor, persoanele fizice şi juridice cercetate, măsurile de supraveghere tehnică dispuse, măsurile preventive ce urmau a fi luate, numele procurorului de caz şi ale ofiţerilor de poliţie delegaţi să efectueze urmărirea penală.

„Concret, folosindu-se de influenţa pe care o avea şi pe care o exercita efectiv pentru menţinerea şi promovarea în funcţii publice, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian a capacitat un magistrat şi o persoană din conducerea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Prahova (I.P.J.) Prahova să-i furnizeze informaţii confidenţiale din dosarul aflat în curs de urmărire penală pe rolul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti”, se arată în comunicatul citat.

Procurorii spun că Ghiţă avea interesul să protejeze două persoane implicate în activitatea infracţională ce făcea obiectul anchetei, iar pe de altă parte avea personal interese de natură financiară la mai mulţi agenţi economici supuşi anchetei.

„În schimbul informaţiilor nedestinate publicităţii pe care le-a obţinut, suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian a promis, pe de o parte, persoanei din conducerea I.P.J. Prahova că o va sprijini să îşi menţină funcţia, dar şi să obţină alte funcţii de conducere. Pe de altă parte, a acordat magistratului sprijin în vederea obţinerii unor funcţii de conducere sau execuţie în cadrul unor instituţii publice centrale”, se arată în comunicatul DNA.

De asemenea, mai arată procurorii, în cursul lunii martie 2011, deputatul Sebastian Ghiţă l-a constrâns pe reprezentantul unei societăţi comerciale să încheie, în mod fictiv, un contract de prestări servicii pentru a înceta difuzarea unor reportaje denigratoare la adresa firmei în cauză, prin intermediul unui post de televiziune a cărui activitate o controla prin SC Asesoft International SA.

„Scopul încheierii contractului era ca Asesoft să dobândească, în mod injust, un folos patrimonial, respectiv suma de 500.000 euro, reprezentând valoarea contractului menţionat. Din acea sumă, SC Asesoft a primit, în două tranşe, în perioada iunie — septembrie 2011, suma totală de 610. 202, 96 lei”, spun procurorii.

Totodată, Ghiţă este acuzat că, la data de 22 iulie 2012, a condus pe drumurile publice un autoturism marca Mercedes, fiind depistat pe raza localităţii Bărcăneşti, judeţul Prahova, în condiţiile în care exercitarea dreptului de a conduce era suspendată pentru perioada 22 martie 2012 — 18 august 2012.

„La aceeaşi dată, Ghiţă Sebastian Aurelian i-a solicitat unei persoane cu funcţie de conducere din I.P.J. Prahova să intervină pe lângă lucrătorii de poliţie rutieră din cadrul Biroului DN1, astfel încât aceştia să nu dispună măsurile legale, respectiv constatarea comiterii unei contravenţii (depăşirea limitei legale de viteză pe raza localităţii) şi a unei infracţiuni la regimul circulaţiei (în perioada 22.03.2012-18.08.2012 Ghiţă Sebastian Aurelian având suspendată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule), respectiv întocmirea dosarului penal, intervenţie care s-a şi realizat”, se precizează în comunicat.

În schimb, Ghiţă a oferit sprijin, astfel încât persoana respectivă să îşi menţină funcţia de conducere pe care o exercita la I.P.J. Prahova.(Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata