Kovesi, în cererea către instanţă: În emisiunea Antenei 3 exprimarea folosită pentru prezentarea de neadevăruri – iresponsabilă

Șeful DNA, Laura Codruța Kovesi, susține, în acțiunea depusă în instanță împotriva Antenei 3, că, în cadrul emisiunii ”Sinteza Zilei” din data de 19 iunie, s-a acreditat ideea că ea a mușamalizat timp de câteva zile dosarul în care se efectuau cercetări față de fratele președintelui țării, iar exprimarea folosită pentru prezentarea acestor neadevăruri a fost iresponsabilă.

Ea cere Judecătoriei Sectorului 1 obligarea pârâților — Mihai Gâdea, Mugur Ciuvică, Bianca Nae, Radu Tudor, Răzvan Savaliuc, dar și persoana juridică Antena 3 — la plata în solidar a sumei de 1.000.000 lei reprezentând prejudiciul creat, dar și a cheltuielilor de judecată.

Potrivit cererii depuse în instanță,  în cadrul emisiunii difuzate de postul Antena 3 în data de 19 iunie 2014, au fost prezentate mai multe fapte și au fost făcute afirmații mincinoase care au creat reclamantei un grav prejudiciu de imagine și au adus o gravă atingere demnității umane.

”Așadar, afirmații de genul: doamna Kovesi trebuie să răspundă dacă s-a ocupat de protecția personală a domnului Traian Băsescu și a familiei sale. (Mihai Gâdea); Dar Kovesi ar trebui ea să se aresteze, ori singură, ori să o ajute poate nevolnicii ăia de la Parchetul General, pentru faptul că a mușamalizat acum dosarul ăsta timp de câteva zile bune (…) asta a făcut Kovesi. Kovesi a încercat să mătrășească dosarul ăsta, să-l închidă, să-l îngroape (Ciuvică Mugur); Ce motive de întâlnire, pentru întâlniri din astea conspirative, există pentru procurorul șef al DNA să se întâlnească cu un judecător de la Înalta Curte? În parcare …(Bianca Nae) ….Niciun motiv. Asta-i întâlnire de mafioți. Nu poți să te întâlnești procuror general șef cu judecător de la Înalta Curte în parcare. Asta e întâlnire între golani, între mafioți, eventual între niște securiști care schimbă niște informații, dar în niciun caz întâlnire între reprezentanții cei mai înalți ai justiției independente din România (Mugur Ciuvică) — fiind total mincinoase, sunt de natură să genereze prejudiciu ce justifică răspunderea patrimonială. În fapt, întâlnirea prezentată drept ‘conspirativă’ reprezintă una dintre deplasările procurorului șef al DNA, doamna Laura Codruța Kovesi, împreună cu fostul său consilier, domnul judecător Horia Valentin Șelaru, în loc public, spre sala de sport. (vom atașa abonamentul de la sală)”, se arată în acțiune.

Kovesi susține în sesizare că pe parcursul întregii emisiuni a fost prezentat ”un material în întregime mincinos”, așa încât reiese cu certitudine că persoana juridică SC Antena 3 este titularul dreptului în raportul juridic dedus judecății alături de pârâții, persoane fizice, care au făcut afirmațiile mincinoase și defăimătoare.

”Numele Kovesi Laura Codruța a figurat pe parcursul întregii emisiuni Sinteza zilei, împrejurările de fapt din care rezultă atingerea adusă onoarei și reputației, încălcarea dreptului subiectiv, precum și îndreptățirea de a-i chema în judecată pe pârâți rezultând din afirmațiile mincinoase făcute la adresa mea. Din expunerea de mai sus, privitoare la împrejurările de fapt, rezultă cu prisosință că în speță sunt îndeplinite condițiile de exercițiu ale acțiunii în nume propriu. Față de cele expuse, rezultă că dreptul la respectarea vieții private și de familie, dreptul la respectarea demnității persoanei, prin publicarea datelor mincinoase, a fost încălcat”, se precizează în cererea de chemare în judecată.

Potrivit Laurei Kovesi, emisiunea prezentată de acest post de televiziune și susținerile persoanelor angajate sau invitate în cadrul emisiunii au încălcat: ”pe latură socială — necesitatea unei informări corecte și obiective a opiniei publice, pe latură legală — normele privitoare la dreptul la viață intimă, familială și privată, dreptul la propria imagine, privitoare la accesul liber al persoanelor la informațiile de interes public”.

Informațiile astfel prezentate de emisiunea Sinteza Zilei nu au o bază reală și reiese cu certitudine faptul că au fost făcute doar cu scop defăimător, se mai spune în acțiune.

”Au fost încălcate drepturile prevăzute de art. 8 din CEDO, mai exact componenta ce cuprinde dreptul la intimitate și dreptul la imagine. Raportarea la cadrul legal menționat evidențiază faptul că după emisiune au fost preluate și în zilele următoare afirmațiile neadevărate în cadrul emisiunilor aceluiași post, ceea ce a afectat atât în ceea ce privește viața personală, cât și în ceea ce privește viața profesională”, potrivit cererii transmise instanței.

Totodată, Laura Codruța Kovesi a sesizat și CNA, cerând analizarea conținutului emisiunii difuzate la acea dată.

”Să constatați că au fost încălcate prevederile art.64 alin.1 lit.b și alin.3 din Decizia nr.220/2011 privind codul de reglementare al conținutului audiovizual, cu modificările și completările ulterioare (codul audiovizualului), deoarece nu au fost prezentate în mod corect mai multe fapte, nu a fost verificat contextul împrejurărilor despre care s-au făcut afirmații și nu a fost prezentat imparțial și cu bună credință niciunul dintre aspectele privitoare la temele emisiunii”, susține Kovesi.

Kovesi mai cere ca, în cadrul verificărilor efectuate, CNA să constate că ”afirmațiile formulate în cadrul emisiunii sunt total mincinoase și conțin elemente de natură să aducă grave atingeri reputației profesionale și imparțialității cu care procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție își exercită atribuțiile de conducător și reprezentant al acestei instituții”.

”Întreaga emisiune a fost difuzată cu încălcarea normelor privind obligația moderatorului de a solicita dovezi și de a stărui în probarea afirmațiilor acuzatoare formulate de invitați, astfel încât dreptul la imagine al persoanei să fie respectat, iar publicul să-și poată forma o opinie corectă, în conformitate cu dispozițiile codului audiovizualului; nu a existat nicio intervenție a moderatorului în sensul solicitării probelor care să susțină acuzațiile formulate”, mai spune șeful DNA. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata