KPMG: Modificările Codului Fiscal introduc neclarităţi

– Odată cu modificarea Codului Fiscal, noile norme ce vor intra în vigoare la 1 iulie vor obliga atât persoana fizică angajată cu drepturi de autor, cât şi angajatorul să plătească solidar contribuţiile datorate statului, însă răspunderea fiecăruia este neclară, spune Mădălina Racoviţan, director KPMG.

„Este greu de spus cum se va aplica în practică răspunderea solidară a angajatului şi angajatorului, în cazul recalificării contractelor de drepturi de autor ca muncă dependentă„, spune directorul departamentului de Asistenţă Fiscală al KMPG. „Este neclar cine şi cât va plăti. În plus, este neclar cum vor fi asimilate aceste contracte muncii dependente„, a adăugat Racoviţan. „În Marea Britanie, ştim un caz în care s-a ajuns în instanţă, într-o speţă similară”.

În cazul calificării veniturilor obţinute prin contracte de drepturi de autor ca muncă dependentă, noile norme ale Codului Fiscal nu aduc, practic, modificări legislaţiei, întrucât criteriile pentru recalificarea veniturilor se regăsesc deja în normele curente, spune Racoviţan.

„Nu văd de ce Fiscul nu ar putea să reîncadreze veniturile ca dependente şi azi. În plus, în noile norme nu se menţionează dacă noile criterii se aplică toate sau doar unul singur pentru a determina dacă munca respectivă este dependentă, e foarte vagă exprimarea. Eu încă sper să nu treacă în forma actuală, prevederile sunt foarte neclare„, a mai spus Racoviţan.

Integral în Cotidianul

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata