La începutul anului viitor, România va organiza un summit internaţional dedicat acţiunilor împotriva manifestărilor antisemite

România va organiza la începutul anului viitor un summit internaţional dedicat acţiunii comune împotriva manifestărilor antisemite şi extremiste, a anunţat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis.

„În plan extern, vom lansa în curând iniţiativa organizării la Bucureşti, la începutul anului viitor, a unui summit internaţional dedicat acţiunii comune împotriva manifestărilor antisemite, precum şi a altor forme de manifestări extremiste”, a spus Iohannis la ceremonia de decorare a preşedintelui onorific al Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, Yehuda Bauer.

Șeful statului l-a felicitat pe Yehuda Bauer şi a afirmat că acesta a demonstrat prin cariera sa că rămâne un reper inconfundabil în cercetarea Holocaustului, antisemitismului şi mişcării de rezistenţă a evreilor în timpul persecuţiei.

„Atent la acest fenomen, care a făcut milioane de victime, aţi dorit să vă asiguraţi că marele public are acces la înţelegerea istoriei acestei drame, unice în sine. Apreciez claritatea mesajului dumneavoastră de a atrage atenţia asupra consecinţelor pe care lipsa cunoaşterii atrocităţilor din perioada Holocaustului le-ar putea avea în viitor”, a mai spus Iohannis.

El a arătat că, anul acesta, România a preluat preşedinţia Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului.

„Suntem onoraţi şi mulţumim pentru încrederea pe care cele 31 de state membre ne-au acordat-o. Aceasta demonstrează recunoaşterea eforturilor pe care România le-a depus, în ultimul deceniu, în privinţa asumării trecutului istoric, comemorării victimelor Holocaustului şi continuării proiectelor în care ne-am angajat”, a subliniat şeful statului.

Iohannis a precizat că luna următoare se împlinesc 75 de ani de la cel mai mare masacru împotriva evreilor de pe teritoriul României, respectiv Pogromul de la Iaşi, context în care a reiterat angajamentul ferm al ţării noastre de a rămâne consecventă în politica de combatere a oricăror manifestări antisemite, rasiste sau xenofobe.

„Credem că onorarea victimelor Holocaustului este, înainte de toate, o datorie fundamentală a statului român democratic”, a adăugat el.

Șeful statului a menţionat priorităţile României în Alianţa Internaţională pentru Memoria Holocaustului: colaborarea cu media şi social media pentru promovarea cunoaşterii perioadei Holocaustului, combaterea extremismului, discriminării, xenofobiei, rasismului şi antisemitismului, consolidarea educaţiei în domeniul Holocaustului, promovarea cercetării academice în domeniu, extinderea programelor educaţionale pentru funcţionarii publici, oamenii politici, diplomaţi, personal din structurile de ordine şi siguranţă publică.

El a reafirmat susţinerea sa pentru crearea cât mai curând în România a unui Muzeu al evreilor şi al memoriei Holocaustului.

Șeful statului a amintit şi că România a întărit legislaţia şi a sprijinit iniţiativele de educare şi asumare împotriva antisemitismului.

„Prin tot ceea ce am realizat, am arătat că vrem cetăţeni responsabili, că dorim să conservăm memoria istorică a Holocaustului, că onorăm memoria victimelor genocidului evreiesc. Credem într-o societate a toleranţei, capabilă să treacă cu succes testele la care comunitatea europeană şi internaţională este supusă în ultima vreme: criza migranţilor, atacurile teroriste şi puseurile antisemite, xenofobe şi rasiste”, a evidenţiat Iohannis.

La ceremonia de decorare au participat şi ministrul Justiţiei, Raluca Prună, mai mulţi ambasadori, consilieri prezidenţiali şi reprezentanţi ai Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului şi ai asociaţiilor pentru victimele Holocaustului.

Șeful statului a semnat în februarie decretul de decorare a profesorului Yehuda Bauer. Astfel, şeful statului i-a conferit lui Yehuda Bauer Ordinul Naţional „Pentru Merit” în grad de Mare Ofiţer, „în semn de înaltă apreciere şi recunoaştere pentru contribuţia personală semnificativă în cercetarea fenomenului Holocaustului, al cărui scop este păstrarea vie a acestei tragedii pe care omenirea nu trebuie să o mai cunoască, precum şi pentru rodnica şi prodigioasa colaborare pe care o are cu ţara noastră”.

Decorarea a fost făcută la propunerea ministrului Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata